Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

CODEX ALIMENTARIUS: ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ


Perla Restaurant


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: SLOW FOOD vs FAST FOOD "VIDEO"

ΥΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΜΕΡΟΣ 1
ΜΕΡΟΣ 2
ΜΕΡΟΣ 3
ΜΕΡΟΣ 4
ΜΕΡΟΣ 5
ΜΕΡΟΣ 6
 
Υπάρχει εναλλακτική λύση για τη διατροφή μας σε μία εποχή όπου όλα τα τρόφιμα, από τις τρελές αγελάδες ως τα ψάρια με τις διοξίνες μοιάζουν ανθυγιεινά, ενώ ο τρόπος που τρώμε αλλά και η κοινωνία μας "μακντοναλντοποιούνται" συνεχώς; Είναι τα οργανικά προϊόντα η απάντηση στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει το επεισόδιο του αφιερώματος της εκπομπής στη σύγχρονη διατροφή.
"Είμαστε ό,τι τρώμε και αν δεν ξέρουμε τι τρώμε δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε" απαντά στη Λυών ο καθηγητής της κοινωνιολογίας Πωλ Αριές, συγγραφέας δύο πολύκροτων βιβλίων ενάντια στην κοινωνία των Μακ Ντόναλντς. "Κάτι πολύ σημαντικό παίζεται σήμερα γύρω από το τραπέζι μας, που ξεπερνά την κουζίνα και φτάνει μέχρι την υγεία του πολιτισμού μας. Το φαστ φουντ δεν είναι μόνο ανθυγιεινό. Μας προτείνεται ένα φαγητό χωρίς ιστορία και χωρίς γεύση. Το φαστ φουντ μετατρέπει τους ανθρώπους σε παιδιά. Αν οι πολίτες μάθουν να ξεχωρίζουν τις γεύσεις μπορούν να ξεχωρίζουν και τις ιδέες, το καλό και το κακό".

Η απάντηση στο φαστ φουντ είναι το σλόου φουντ, απαντούν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης "Σλόου Φουντ" στη Ιταλία. Σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Πράτο, μία μεγάλη βιομηχανική πόλη κοντά στη Φλωρεντία, παρακολουθούμε τους μαθητές να διδάσκονται Γευστική Παιδεία μαθαίνοντας να εκτιμούν τις γεύσεις και το καλό, παραδοσιακό φαγητό της περιοχής τους.

Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει επίσης σε οργανικές καλλιέργειες στην Κρήτη, τις Η.Π.Α. και το Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας όπου ο ηγέτης του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης Ζοσέ Μποβέ και οι σύντροφοί του κατέστρεψαν συμβολικά ένα κατάστημα των Μακ Ντόναλντς.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΩΗ Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ

Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα. Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά.
Στη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους. Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ' αυτοφώρω.
Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Codigo de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΠΑΜΑ “Μείωση πληθυσμού με χημικά σε τροφή και νερό”!

 Όταν ο Τζων Χόλντρεν ο επιστημονικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει τη μείωση του πληθυσμού στο ένα δισεκατομμύριο, και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εισάγωνται χημικές ουσίες στην τροφή και στο νερό μας, για να μας “ξεκάνουν” πριν την ώρα μας, θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με την πολιτική ελίτ ανά τον πλανήτη. Ο κύριος αυτός ζητάει άδειες για γεννήσεις (!), και την ίδρυση ενός πλανητικού καθεστώτος! Και περιφέρεται ελεύθερος στον Λευκό Οίκο. 

 "Κατι τέτοιοι τύποι" καθοριζουν εμμεσα τις μοιρες ολοκληρων λαων και ανθρωπινων μαζων παγκοσμιως μεσω των...."σοφων" συμβουλων τους στον πλανηταρχη.  Ειναι οι συγχρονοι μαγοι της παγκοσμιας ανθρωπινης φυλης που εαν δεν αφυπνισθει συντομα για να αναλαβει την ευθυνη της ζωης της,, θα μειωθει σε υπερβολικα μεγαλο βαθμο. ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!!!!

 

Πηγή: http://manamoyellas.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5230.html

Προσέχετε τι τρώτε


Ολη η αλήθεια για το νερό


Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ



ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
ΝΑΙ                 ΙΟΝ (Γάλακτος, Αμυγδάλου, Break, Nucrema, Mabel, Υγείας ΙΟΝ, Σοκοφρέτα, Noizetta). Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1930 και έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, Αθήνα και Άρτα. www.ion.gr
ΟΧΙ                 Παυλίδης – Κraft Foods (Lacta, Παυλίδου υγείας, Toblerone, Παυλίδης γεμιστή, Lila Pause, Kiss, Gioconda, Merenda). H Παυλίδης εξαγοράστηκε το 1990 από τον αμερικανικό κολοσσό Kraft Foods (www.kraftfoods.gr), με κατακόρυφη πτώση ποιότητας και αύξηση τιμών έκτοτε, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και την βρετανική Cadbury, βλέπε και www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_12/09/2009_329024

ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΝΑΙ                 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πτι Μπερ, Μιράντα, Caprice, Cream Crackers, Digestive, Γεμιστά, Marie, Mascot, Rondo, Crispies, Φρυγανιές κτλ). Ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1938 από Πολίτες πρόσφυγες και στις μέρες μας απασχολεί 1000 άτομα σε 4 ιδιόκτητα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. www.papadopoulou.gr
ΝΑΙ                 ELBISCO πρώην Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (Elite φρυγανιές, Αλλατίνη, Κρις Κρις, Βοσινάκη, Forma). www.elbisco.gr

ΚΕΤΣΑΠ
ΝΑΙ                 ΚΥΚΝΟΣ (κέτσαπ, πάστα ντομάτας, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά). Ελληνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1911, έδρα το Ναύπλιο και παραγωγή-διανομή στα Σαβάλια Ηλείας. www.kyknos.com.gr
ΟΧΙ                 HEINΖ, αμερικανικό trust που μονοπωλεί την αγορά σε 50 χώρες, με κύκλο εργασιών 10δις δολλάρια παγκοσμίως! www.heinz.com

ΒΟΤΑΝΑ



ΡΟΔΙΟΛΑ: Γήρανση, μολύνσεις, στρες, αντοχή, αναιμία, κατάθλιψη, γαστρ/κο σύστημα, νευρικό σύστημα, πνευματική και νοητική διαύγεια, αποτοξινώνει.
Δοσολογία: 20-30 σταγόνες, δύο με τρεις φορές την ημέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΚΟΚΚΟΣ: Εξισορροπεί, αντιοξειδωτικό καρκίνος, ζάχαρο, χοληστερίνη, ακτινοβολίες, φλεγμονές, πυρετός, νευρικό σύστημα, αντανακλαστικά, γήρανση, νοητική και σωματική ευεξία, εγκέφαλος, όραση, μεταβολισμός, ανοσοποιητικό σύστημα, αίμα, καρδιά, σεξ και γεννητικά όργανα, αρθρίτιδα δυσεντερία, πνευμονία, υπόταση, στρες, πυελονεφρίδια, αρτηριοσκλήρυνση, αϋπνία, θύμος αδένας, αλλεργίες.
Δοσολογία: 20-30 σταγόνες, δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ Ή ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ



Ο μάγειρας, ο γιατρός, ο δικηγόρος είναι λειτουργήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Ο μάγειρας είναι σε θέση να σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους μέσα από την χρήση υλικών που ναι μεν έχουν επίσημες πιστοποιήσεις, ο ίδιος όμως ποτέ ή σπάνια έχει ελέγξει τη νομιμότητα και την ηθική αυτών των πιστοποιήσεων, ποιος τις επιβάλλει και το γιατί.
Ένα λειτούργημα μπορεί να γίνει έγκλημα, αν αυτός που το ασκεί δεν έχει αγάπη στον άνθρωπο. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί μάγειρες που είτε από λάθος είτε από συμφέρον, παραβλέπουν κατ’ εξακολούθηση να ελέγξουν τα υλικά με τα οποία ετοιμάζουν το φαγητό εκατομμυρίων συνανθρώπων τους κάθε μέρα. Το πρόβλημα βέβαια γίνεται πραγματικά τεράστιο στη μαζική εστίαση, όπου την αμέλεια του επαγγελματία μάγειρα την πληρώνουν χιλιάδες ανθρώπων σε κάθε γεύμα.
Σήμερα, χάριν της ευκολίας, που παρέχεται στην κουζίνα λόγω προπαρασκευασμένων, τυποποιημένων, παστεριωμένων, κατεψυγμένων, ακόμα και προμαγειρεμένων προϊόντων πολλοί συνάδελφοι συμβιβάζουν το κοστολόγιό τους, το προσωπικό τους, το κύρος τους, τη συνείδησή τους, συμμετέχοντας από άγνοια ή από θέληση στην εμπορευματοποίηση της τροφής και εγκαταλείποντας κάθε αληθινό στόχο που έχουν να επιτελέσουν ως επαγγελματίες και άνθρωποι που λειτούργημά τους είναι η διατροφή του ανθρώπου.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ



Τρεφόμαστε πλέον με τροφές νεκρές ενεργειακά, σε ποσοστό 75% παγκοσμίως. Η λειτουργία του μηχανισμού μας έχει υποβαθμιστεί με καύσιμα τρίτης διαλογής. Ζούμε τη φτώχεια της αφθονίας και την επιδημική εξάπλωση της υπολειτουργίας μας ως είδος. Οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις αδυνατούν να λειτουργούν το 100% του δυναμικού τους, διότι το 40% τους το απορροφά η ίδια η πόλη και συγκεκριμένα το μπετόν, η άσφαλτος και το πλαστικό. Μοιάζουν με μπαταρίες μόνιμα μισοφορτισμένες. Τις περασμένες δεκαετίες με ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή φόρτιζες τις «μπαταρίες» σου. Οι εκφυλιστικές λειτουργίες που ενεργοποιούνται από τον τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, έχουν ακυρώσει ακόμα και αυτό το 48ωρο επαναφόρτισης. Όπως οι μπαταρίες, αν υπολειτουργήσουν επί μακρόν, αν δεν αποφορτιστούν ολοκληρωμένα πριν επαναφορτιστούν, γίνονται ανίκανες να φορτιστούν ολοκληρωμένα.

GUIDED CONSUMERISM AND NUTRITION

What Cannot Be Controlled Can Be Destroyed
An illustration in a very popular Greek Comic book shows a customer complaining to the waiter about the live roach he found in his soup. The waiter takes an insecticide spray out of his pocket, sprays the bowl before the eyes of the astounded customer, and tells him: "Don't start with the whole ecological stuff, please!" So what happens when instead of the soup, we have the sea?
Finding clean fish becomes more and more difficult, whether it is freshwater fish or ocean fish. Freshwater fish seem to be one of the most contaminated foods. Carnivore fish like bellywho are most likely contaminated with heavy metals such as mercury, which is a hormone-inhibitor. Fish-farmed salmon are fed with different drugs, chemicals, and hormones, while ίη shellfish we often discover concentrations of cadmium which is another endocrine-blocker heavy metal (diets including adequate quantities of calcium, protein, iron and zinc help protect against the absorption of cadmium.)
Clean fish are those who live in deep waters, like cod, wild salmon, sardines, and mackerel. Scientists estimate that after the year 2050 fish will disappear from our diet, as will sea life in its entirety, because of the overwhelming natural pollution from man and from greedy fishing practices that are supported by colossal multinational corporations. These same corporations control grains, animal pasture, land, produce, commerce, and money, that is, they control our entire life. The sea is connected with the freedom of nutrition because it cannot be subjected easily under control like the earth is. Our priorities should be geared to the sea, to the water which is like our sou1, if we wish to restore hea1th and balance on earth, in our food, and in our bodies. Human bodies are made of 72% water, which is as much as the proportion of sea versus land. Water, just like the sou1, has always found its way, going through mountains, cliffs and canyons. The water cycle includes rain and even the sky is also "sprayed" daily.

FAST FOOD



FAST FOOD



Πώς να επιλέξετε εστιατόριο

Οι «ελληνικές» αλυσίδες

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εστιατόρια αλλά λίγες και μικρές αλυσίδες εστιατορίων. Μεγαλύτερη είναι η La Pasteria, που προσφέρει ιταλικές γεύσεις στα 15 εστιατόριά της σε όλη την Ελλάδα. Τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά στις αλυσίδες εστίασης γρήγορου φαγητού, τα φαστ φουντ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία τα σκήπτρα κρατά η Goody’s με 170 εστιατόρια. Ακολουθεί η McDonald’s με 61. Στην κατηγορία της πίτσας η αλυσίδα Pizza Roma έχει 76 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με την  Pizza Hat στη β’ θέση με 40 καταστήματα.

Το φιλοδώρημα είναι απαραίτητο στις ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία. Τα εστιατόρια δίνουν στους σερβιτόρους ένα βασικό μισθό ο οποίος συμπληρώνεται από τα φιλοδωρήματα, που ισοδυναμούν με το 19% ή το 15% του λογαριασμού. Στην Ελλάδα είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Όσο για το ποσό δεν υπάρχουν ούτε κανόνες ούτε συνθήκες.

Καλύτερα να αποφεύγετε τους κρύους μπουφέδες. Από τη στιγμή που τα φαγητά εκτίθενται, είναι αδύνατο να συντηρούνται σωστά.



Οι χρυσοί κανόνες:

Διαβάστε κριτικές και συγκρίνετε απόψεις. Ένας οδηγός μπορεί να κρίνει εσφαλμένα, όχι όμως όλοι.

Ο νόμος ορίζει να υπάρχει αναλυτικό μενού με τα φαγητά και τις τιμές τους.

Αν δεν υπάρχει κουβέρ ή σέρβις, τα οποία πρέπει να αναγράφονται στο μενού, επιλέξτε άλλο εστιατόριο.

Ακόμα και στο εστιατόριο της επιλογής σας ζητήστε πάντα το μενού με τις τιμές και μη δέχεστε να σας τις πουν προφορικά. Μην επιλέγετε όσα εστιατόρια δεν έχουν μενού.

Επιλέξτε απλά κρασιά που ταιριάζουν με τα περισσότερα είδη φαγητού. Αφήστε τα ακριβά για τους ειδήμονες.

Αν στο εστιατόριο υπάρχει μενού ημέρας, προτιμήστε το.



Συμπλήρωμα γρήγορο φαγητό

Ω3 λιπαρά οξέα - Ασπίδα στη διατήρηση της καλής υγείας



Της Αγγελικής Τριανταφύλλου – Πιτίδη
Ιατρού – μικροβιολόγου, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρόλο που όλοι θέλουμε με έχουμε καλή υγεία, δεν δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται στην πρόληψη στους γιατρούς αφ’ ότου εμφανισθεί κάποιο σύμπτωμα. Τότε όμως ίσως και να είναι αργά…

Είναι γεγονός πως είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι σκεφτόμαστε! Από την άποψη αυτή καταλαβαίνει εύκολα κανείς τη βαρύτητα που έχει η διατροφή μας στην υγεία μας.

Ορμόνες τεράστιας σημασίας
Η ανακάλυψη των εικοσανοειδών, σχετικά πρόσφατα, βοηθάει πολύ στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής. Τα εικοσανοειδή, είναι, από τις πιο ισχυρές ορμόνες και συντίθενται απ’ όλα τα κύτταρα του υλικού μας σώματος. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας συγκεκριμένος αδένας όπως είναι ο θυρεοειδής αδένας, οι ωοθήκες, το πάγκρεας κ.λπ. που να παράγει τα εικοσανοειδή. Το κάθε κύτταρο είναι από μόνο του και ένας «αδένας», για την παραγωγή αυτών των ορμονών, γι’ αυτό και λέγονται αυτοκρινείς ορμόνες.
Τι ακριβώς είναι όμως τα εικοσανοειδή: Είναι παράγωγα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με είκοσι άτομα άνθρακα, γι’ αυτό και λέγονται εικοσανοειδή, από την ελληνική λέξη είκοσι. Τα εικοσανοειδή δρουν σαν βιοχημικοί μεσολαβητές για τη μετάδοση των κυτταρικών ερεθισμάτων από τη μεμβράνη στο εσωτερικό του κυττάρου. Εκκρίνονται δηλαδή από κάθε κύτταρο, με σκοπό να ελέγχουν το εξωτερικό περιβάλλον και να αναφέρουν στο κύτταρο τι συμβαίνει σ’ αυτό το περιβάλλον.
Υπάρχουν κάποια ακόρεστα λιπαρά οξέα, που δεν συντίθενται στον οργανισμό, όπως το λινολενικό και το λινολεϊκό και τα οποία πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή μας, γι’ αυτό και λέγονται απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ταξινομούνται στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και αποτελούνται από 18 άτομα άνθρακα. Βρίσκονται στη μεμβράνη όλων των κυττάρων, απελευθερώνονται από εκεί με τη δράση του ενζύμου φωσφολιπαρή Α2 και ετοιμάζονται για την παραγωγή των εικοσαειδών. Φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση αυτού του ενζύμου, όπως τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), σταματούν την παραγωγή των εικοσανοειδών. Είναι γνωστές οι παρενέργειες της χορήγησης κορτιζόνης.

Φυσικοπαθητική Θεραπευτική και Αντιμετώπιση της Δυσβίωσης του Εντέρου / Yeast Syndrome



της Ματίνας Χρονοπούλου, Φυσικοπαθητικού  

οι παρατηρήσεις του Ιπποκράτη ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας η τροφή μας είναι ιδιαίτερα επίκαιρες περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Τις περασμένες δεκαετίες αποδείχτηκε πως ο τρόπος ζωής, η δίαιτα των ανθρώπων, οι στρεσογόνοι παράγοντες, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα και η πρόληψη αποτελούν θεμελιώδες λίθους της ευζωίας και της υγείας του ανθρώπου και ότι εξ αυτών η σωστή διατροφή έχει κυρίαρχο ρόλο.

Η ποιότητα της διατροφής και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινού λίπους, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και η αυξημένη πρόσληψη επεξαργασμένων υδαταθράκων και αλκόολ, διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η μείωση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων στα κόπρανα μπορεί να επιστρέψει στα βλαβερά βακτηρίδια να εξελιχθούν σε επικίνδυνο εχθρό.

Οι πρώτες έρευνες.
Στους μοντέρνους χρόνους πάντως, η πρώτη επιστημονική σύνδεση της υγείας με την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής προήλθε από τον τιμημένο με το βραβείο Νόμπελ (1908) Ρώσο ζωολόγο και φυσιολόγο Ιλια Μέτσνικοφ (Ilya Mechnikoff, 1845-1916). Κατά τη διάρκεια μελετών του πεπτικού συστήματος, ο Μέτσνικοφ διατύπωσε την άποψη ότι η γήρανση επέρχεται ως αποτέλεσμα της δηλητηρίασης του οργανισμού από συγκεκριμένα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας. Προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση αυτών των βλαβερών βακτηρίων, ο Μέτσνικοφ, ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, πρότεινε την κατανάλωση ενός είδους γιαουρτιού που παρασκευαζόταν με την βοήθεια βακτηρίων τα οποία παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος. Σύμφωνα με τους βιογράφους του, η δίαιτα του Μέτσνικοφ έγινε πολύ δημοφιλής στην εποχή του και, απ’ ότι φαίνεται, δικαίως πληθώρα σύγχρονων μελετών έχει καταδείξει την αξία της «καλής» εντερικής χλωρίδας στην υγεία.
Το πεπτικό μας σύστημα περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια (συχνά αναφέρονται ως εντερική χλωρίδα) τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Αυτά τα βακτήρια λειτουργούν ως φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Φυσική Διατροφολογία



Υπεύθυνος Εκπαίδευσης:
Χρονοπουλου Ματινα, Φυσικοπαθητικός

Τι είναι ο Φυσικός Διατροφολόγος;

Με τις γνώσεις που αποκτά για τα είδη, τα χαρακτηριστικά, την ενεργειακή αξία και τη σωστή χρήση των τροφών, αναδεικνύεται σε συμπαραστάτη άλλων θεραπευτικών μεθόδων αλλά και σε ικανό βοηθό διατήρησης της υγείας.
Αν και η Φυσική Διατροφολογία δεν φτάνει την πληρότητα και το βάθος της Φυσικοπαθητικής Διατροφολογίας, ωστόσο, προσφέρει μια εμπεριστατωμένη γνώση υποστηρικτικού χαρακτήρα, πάνω στη Φυσική Διατροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που η θεραπεία ενός ασθενή με οποιοδήποτε θεραπευτική μέθοδο δεν έχει την αναμενόμενη πορεία και έκβαση. Αυτό, συχνά, συμβαίνει γιατί η θεραπεία παρεμποδίζεται ή καθυστερεί λόγω της ακατάλληλης ή ακόμη κι επικίνδυνης διατροφής που ακολουθεί ο θεραπευόμενος. Ακριβώς, εδώ, ξεκινάει ο ρόλος του Φυσικού Διατροφολόγου που με τις κατάλληλες συμβουλές βοηθά τον θεραπευόμενο να αναπροσαρμόσει, να βελτιώσει και να οργανώσει τη διατροφή του, ώστε να στηρίξει σημαντικά και να ισορροπήσει τη γενικότερη υγεία του.
Επιπλέον, όμως, ένας Φυσικός Διατροφολόγος έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα και στη λεγόμενη «φάση της υγείας» στις χρονικές δηλαδή εκείνες περιόδους που δεν μας απασχολεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Στη φάση αυτή βοηθά ιδιαίτερα, στο να διατηρηθεί, ακόμη και να βελτιωθεί περισσότερο η υγεία, με την κατάλληλη διατροφή.
Η εκπαίδευση στη Φυσική Διατροφολογία μεταξύ των άλλων παρέχει πληροφορίες σχετικά με:
1τους νόμους που διέπουν την εξισορροπημένη διατροφή
2τους θεμελιώδεις διατροφικούς κανόνες
3τους συνδυασμούς των τροφών
4τα είδη των θρεπτικών ουσιών
5 η τροφή σαν φάρμακο
6το αδυνάτισμα με φυσικό τρόπο χωρίς εξαντλητικές δίαιτες
7αποτοξίνωση και νηστεία κ.α.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθήματα Εξιδίκευσης:
Φυσικοπαθητική Διατροφολογία & Θεραπεία

*Η Τροφή σαν Φάρμακο
*Βασικές Αρχές Διατροφολογίας
*Φυσικοπαθητική Διατροφολογία & Θεραπευτικά Modalitiew
*Tοξικότητα, Αποτοξίνωση & Νηστεία

Μαθήματα Συμβουλευτικής

*Βασικές Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας
*Επαγγελματική Συμπεριφορά, Δεοντολογία & Ηθική

Ιατρικά Μαθήματα

*Φυσιολογία
*Βασικές Αρχές Βιοχημείας για τη Διατροφολογία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

*Για Επαγγελματική Επιμόρφωση ή Ερασιτεχνική εφαρμογή
Διάρκεια: 230 ώρες

*Συμπληρωματική Κατάρτιση για Επαγγελματίες Υγείας
Διάρκεια: 188 ώρες

Εξηγώντας "Πώς και γιατί" τα καρκινικά κύτταρα μας τρώνε ζωντανούς:


Εξηγώντας "Πώς και γιατί" τα καρκινικά κύτταρα μας τρώνε ζωντανούς:
Χρησιμοποιούν στρες για να κλέψουν τα θρεπτικά συστατικά από τα γειτονικά τους κύτταρα για να επιβιώσουν, να εξελικτούν, και να εξαπλωθούν.

(Φιλαδέλφεια) Τέσσερις βασικές μελέτες προτείνουν τώρα μια νέα θεωρία για το πώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και επιβιώνουν, επιτρέποντας στους ερευνητές να προχωρήσουν σε καλύτερες διαγνώσεις και θεραπείες που να στοχεύουν ασθενείς υψηλού κινδύνου με καρκίνο. Οι μελέτες αυτές διεξήχθησαν από μια μεγάλη ομάδα ερευνητών στο Kimmel Cancer Thomas Jefferson University Center (http://www.kcc.tju.edu/ ).

Αυτή η νέα ιδέα επίσης, εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί ασθενείς με καρκίνο λένε ότι «ο καρκίνος τους τρώει ζωντανούς» - μια σωστή παρατήρηση που δεν ήταν ποτέ κατανοητή, λένε οι ερευνητές.

Αυτές οι τέσσερις νέες μελέτες, που συν-δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Cell Cycle, αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του όγκου και των μεταστάσεων "τροφοδοτούνται" άμεσα από τα φυσιολογικά κύτταρα υποστήριξης.

Αυτά τα κύτταρα υποστήριξης ονομάζονται ινοβλάστες, και παράγουν το στρώμα (συνδετικός ιστός) που περιβάλλει τα κύτταρα του όγκου. Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, όλο και περισσότερα στρωματικά κύτταρα αυτοτρώγονται για να ανακυκλώσουν θρεπτικές ουσίες που θα προμηθεύσουν στα καρκινικά κύτταρα – η διαδικασία που οδηγεί σε δραματική απώλεια βάρους των ασθενών.

Φάση 3 βιομηχανικό σύστημα φαγητού (greek subtitles) (μέρος 14)


Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ


Διατροφή: το έγκλημα της εποχής

Το ανθρώπινο είδος είναι τόσο χαζό που κατασκευάζει τον θάνατο του ή κάποιοι δημιουργούν μονοδρόμους;

Mike Adams -"ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ" ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ο Μάικ Άνταμς, ο γνωστός Health Ranger , που έχει το σάιτ http://www.naturalnews.com/Index.html
συζητάει με τον Αλεξ για τις αθλιότητες στο σύστημα υγείας αλλά και στις ύπουλες επιθέσεις που δεχόμαστε μέσω φαρμάκων και τροφίμων. Καλό είναι να ερευνούμε και αυτά που παρουσιάζει- να επεκτείνουμε την επιμόρφωση και την πρόσληψη πληροφοριών, και να εμπεδώνουμε σιγά σιγά ότι το σύστημα δεν προστατεύει πάντα τον πολίτη, αλλά συχνά τον εκθέτει σε κινδύνους που μπορει να του κοστίσουν τη ζωή τους.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο Δρ Εμότο έβαλε ετικέτες σε μπουκάλια με νερό με εκφράσεις ανθρωπίνων συναισθημάτων και ιδεών. Μερικές ήταν θετικές, όπως το «σε ευχαριστώ» και το «αγάπη». Άλλες ήταν αρνητικές, όπως η ετικέτα που έγραφε «Με κάνεις να αηδιάζω, θα σε σκοτώσω». Σε αντίθεση με την επικρατούσα πείρα και γνώση της επιστήμης, το νερό αντέδρασε σε αυτές τις εκφράσεις συνειδητότητας, ακόμη και αν οι λέξεις δεν δημιούργησαν μετρήσιμη φυσική δραστηριότητα. Το νερό με τα θετικά μηνύματα έδωσε ωραίους κρυστάλλους. Το νερό με τα αρνητικά μηνύματα έδωσε άσχημους και παραμορφωμένους κρυστάλλους.

ΝΕΡΟ ~ Το Μεγάλο Μυστήριο

Η Γη καθώς και τα σώματά μας, αποτελούνται από 80% νερό. Εύλογα λοιπόν, το νερό μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό στοιχείο της φύσης. Όμως... πόσο καλά γνωρίζουμε αυτή την εκπληκτική ουσία;
Γνωρίστε τις θαυματουργές ιδιότητες του νερού μέσα από ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ που μας αποκαλύπτει τα μυστικά του νερού και πως μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας και τον κόσμο μας... "μεταμορφώνοντας" το Νερό.

Water Crystals and Emotion

This slideshow was created to show us how our thoughts effect our lives. Based on the work of Masaru Emoto who studied how water is effected by different words, sounds and images. These images were found all over the internet and the music is from www.freemusic.com

Κάτω τα χέρια από το ρύζι μας!

Το ρύζι αποτελεί καθημερινή τροφή για πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μεταλλαγμένο ρύζι όμως, αποτελεί απειλή για τη γεωργία μας, τη βιοποικιλότητά μας καθώς και πιθανό κίνδυνο για την υγεία μας.

Η Bayer, ο γερμανικός αγρό-χημικός κολοσσός, έχει τροποποιήσει γενετικά το ρύζι, έτσι ώστε να αντιστέκεται στις υψηλές δόσεις ενός τοξικού φυτοφαρμάκου, του glufosinate, το οποίο θεωρείται τόσο επικίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που σύντομα θα απαγορευθεί η χρήση του στην Ευρώπη.

Σύντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εισαγωγή του μεταλλαγμένου ρυζιού για κατανάλωση στις χώρες της ΕΕ.

Εάν εγκριθεί η εισαγωγή του μεταλλαγμένου ρυζιού της Bayer, ανοίγει η πόρτα για την καλλιέργειά του σε χώρες εκτός ΕΕ με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και να καταλήξει στο πιάτο μας.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να προστατέψουν τους καταναλωτές και τους αγρότες από το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer, εμποδίζοντας την καλλιέργεια και την κατανάλωσή του.

Η Μεγάλη Θανάτωση: Το νερό μας (The Great Culling)

Η ΣΦΑΓΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ
Η Μεγάλη Θανάτωση του ανθρωπίνου γένους έχει ήδη αρχίσει. Γίνεται μέσα από τις χημικές ουσίες που προστίθενται στο πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα μας και τον αέρα που αναπνέουμε - χημικές ουσίες που έχουν τη γνωστή επίδραση της μείωσης της γονιμότητας και τη συντόμευση της διάρκειας της ζωής. Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί πλέον να απορριφθεί ως μια θεωρία συνωμοσίας. Τα γεγονότα είναι σε κοινή θέα.

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι το πρώτο από μια τριμερή σειρά. Δείχνει πώς τα πρόσθετα στο πόσιμο νερό μας, όπως το φθόριο, δήθεν για την καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών, στην πραγματικότητα είναι συγκεκαλυμμένες δόσεις θανάτου. Δείχνει επίσης πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Find out more info on project
http:/
/www.thegreatculling.org

ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ


ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ!


Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η Κότα έκανε το αυγό ή το Αυγό την κότα;


ΑΠΡΙΛΗΣ 1996 

Σύμφωνα με τη θεολογική άποψη που βασίζεται στη δημιουργία της Γέννησης της Παλαιάς Διαθήκης, πρώτα έγινε η κότα, πρώτα έγιναν τα ζώα και μετά τα όργανα αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με την επιστημονική αντίληψη τα αυγά πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 250.000.000 χρόνια περίπου, όταν τα ερπετά, τα πρώτα πλάσματα που βγήκαν από το νερό στην ξηρά γέννησαν αυγά με σκληρό περίβλημα. Τα πτηνά εμφανίστηκαν 100.000.000 χρόνια αργότερα και η κότα πριν από 4.000-5.000 χρόνια. Η πρώτη κότα γεννήθηκε από ένα αυγό που γέννησε ο πρόγονός της που δεν ήταν κότα, και συνεπώς πρώτα έγινε το αυγό και μετά η κότα.
Στο χώρο του εσωτερισμού το αυγό θεωρείται πανάρχαιο σύμβολο, το σπέρμα όλης της Δημιουργίας (είναι γνωστό ότι το αυγό αυξάνει το ανδρικό σπέρμα), ο αρχέγονος μητριαρχικός κόσμος του χάους, η κρυμμένη Αρχή, το μυστήριο του Όντος και η αρχή της Ζωής. Από τη συνεύρεση του Δία και της Λήδας γεννιούνται 2 αυγά, από τα οποία βγαίνουν ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, ή κατά μία άλλη εκδοχή και η Ελένη που ερωτεύτηκε ο Πάρις της Τροίας. Στην Ορφική θεολογία ο Αιθήρ και το Χάος γεννάει το κοσμικό αυγό ένα αρσενικό και θηλυκό ον όπως ο ανδρόγυνος Αδάμ.
Μία από τις πρώτες φυλές της ανθρωπότητας, στην εσωτερική παράδοση επίσης, θεωρούνται οι “αυγογεννημένοι”, παρακλάδι της υπερβόρειας φυλής και συμβολίζει την ανάπτυξη του αστρονοητικού ωοειδούς σώματος του ανθρώπου και της ατομικής του συνείδησης.
Επειδή τα αυγά είναι σχεδιασμένα για τροφή εμβρύων περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να αναπτυχθεί και να μεταμορφωθεί σε ολοκληρωμένο ον. Μέρος της τελετής των Διονυσίων αλλά και άλλων μυστηρίων ήταν αφιερωμένα στο καθαγιασμό ενός αυγού. Είναι η τελευταία ζωική τροφή που τρώγεται πριν από τη Σαρακοστή και το κόκκινο Λαμπριάτικο αυγό σύμβολο θυσίας και ανάστασης, η πρώτη ζωική τροφή που λαμβάνουμε τελειώνοντας τη νηστεία μετά την Ανάσταση. Τα καλλιτεχνικά πορσελάνινα αυγά της Ρωσίας ή αυτά που βρίσκονται κρεμασμένα στις Χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου αλλά και στα Μουσουλμανικά τζαμιά, θεωρούνται σύμβολα Ανάστασης. Ακόμα και στους αρχαίους Αιγυπτιακούς ναούς κρέμαγαν αυγά σαν ιερά σύμβολα αναγέννησης και ανάστασης.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Γ'



Μετά το πρώτο ταξίδι στη μηχανή του χρόνου της γαστρονομίας έχοντας αποκομίσει απίστευτες εμπειρίες, συνειδητοποιούσα ότι βρισκόμουν ακόμα στο πάτωμα της σοφίτας. Το λιγοστό φως του κεριού φώτιζε μέσα μου ένα αίσθημα περισσότερο ερωτικό παρά γαστρονομικό, παρόλο που τα όρια μεταξύ τους πολλές φορές ήταν δυσδιάκριτα.
Αισθανόμουν ηλίθιος μπροστά σε μια πανέξυπνη μηχανή που έμοιαζε με απλό σεντούκι. Το ερώτημα ξεπηδούσε από μέσα μου με την υπεροχή της άγνοιάς μου. Κι όμως αισθανόμουν νικητής συναισθανόμενος το αήττητο των ηλιθίων. Προτίμησα να νικήσω μετά από ήττα και έτσι ρώτησα «Πώς θα ενεργοποιήσω ξανά τη μηχανή; Πώς θα επιλέξω το χωρόχρονο που θέλω να επισκεφθώ; Που να ψάξω και πώς;». Άκουσα μια φωνή να λέει «Όποιος διψάει θα πιει, όποιος πεινάσει θα φάει και όποιος ψάξει θα βρει».
Το βλέμμα μου παρέσυρε το χέρι μου να αγγίξει το σεντούκι. Όμως το άγγιγμά μου δεν βρήκε τη μαγική ανταπόκριση που περίμενα. Ένας αναστεναγμός μου ξέφυγε καθώς μισάνοιξα τα βλέφαρα και ένας γνώριμος βόμβος αντήχησε στο κεφάλι μου κι έπειτα βγήκε έξω. Ήταν ένα μελίσσι που στριφογύριζε από πάνω μου. Βρισκόμουν σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι με χιλιάδες πανέμορφα αγριολούλουδα. Τέτοιο ανοιξιάτικο τοπίο βρίσκεται μονάχα στη φαντασία των παιδιών. Στην άκρη του λιβαδιού υπήρχε ένα δρόμος και τράβηξα κατά κει, ακούγοντας κάτω από τα πόδια μου να διαμαρτύρονται τα χόρτα. Αισθάνθηκα σαν θεός καταραμένος να ποδοπατεί τα δημιουργήματά του κι  αυτή την άγια γη που αγκάλιαζε με χίλιες ευωδιές μαζί.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Β'



 Μετά το πρώτο ταξίδι στη μηχανή του χρόνου της γαστρονομίας έχοντας αποκομίσει απίστευτες εμπειρίες, συνειδητοποιούσα ότι βρισκόμουν ακόμα στο πάτωμα της σοφίτας. Το λιγοστό φως του κεριού φώτιζε μέσα μου ένα αίσθημα περισσότερο ερωτικό παρά γαστρονομικό, παρόλο που τα όρια μεταξύ τους πολλές φορές ήταν δυσδιάκριτα.
Αισθανόμουν ηλίθιος μπροστά σε μια πανέξυπνη μηχανή που έμοιαζε με απλό σεντούκι. Το ερώτημα ξεπηδούσε από μέσα μου με την υπεροχή της άγνοιάς μου και συναισθανόμενος τον κίνδυνο να συνδεθώ με το αήττητο των ηλιθίων, ρώτησα «Πώς θα ενεργοποιήσω ξανά τη μηχανή; Πώς θα επιλέξω το χωρόχρονο που θέλω να επισκεφθώ; Που να ψάξω και πώς;». Άκουσα μια φωνή απ’ το σεντούκι να λέει: «Όποιος διψάει θα πιει, όποιος πεινάσει θα φάει και όποιος ψάξει θα βρει».
Το βλέμμα μου παρέσυρε το χέρι μου να αγγίξει το σεντούκι. Όμως το άγγιγμά μου δεν βρήκε τη μαγική ανταπόκριση που περίμενα. Ένας αναστεναγμός μου ξέφυγε καθώς μισάνοιξα τα βλέφαρα και ένας γνώριμος βόμβος αντήχησε στο κεφάλι μου κι έπειτα βγήκε έξω. Ήταν ένα μελίσσι που στριφογύριζε από πάνω μου. Βρισκόμουν σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι με χιλιάδες πανέμορφα αγριολούλουδα. Τέτοιο ανοιξιάτικο τοπίο βρίσκεται μονάχα στη φαντασία των παιδιών. Στην άκρη του λιβαδιού υπήρχε ένας δρόμος και τράβηξα κατά κει, ακούγοντας κάτω από τα πόδια μου να διαμαρτύρονται τα χόρτα. Αισθάνθηκα σαν θεός καταραμένος να ποδοπατεί τα δημιουργήματά του κι  αυτή την άγια γη που μ’ αγκάλιαζε με χίλιες ευωδιές μαζί.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ A'


Επιτέλους! Μετά από χρόνια βρισκόμουν ξανά στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και η ξύλινη πόρτα της σοφίτας με οδηγούσε στο φοβερό άδυτό του, που παραβίαζα για πρώτη φορά. Προσπαθούσα ακόμη να ξεχωρίσω μέσα μου τις μνήμες από τα όνειρα, καθώς το χέρι μου έσπρωχνε ήδη προς τα κάτω τη μπετούγια, και δρασκέλιζα το κατώφλι της πόρτας. Το χθες και το αύριο με περίμεναν εκεί, μέσα στο παρόν. Η μηχανή του χρόνου ήταν το μεγάλο μυστικό του παππού και η ξύλινη σοφίτα το μέρος που την έκρυβε για χρόνια. Θυμόμουν τα λόγια του: «μια μέρα θα είναι δικιά σου».
Η σκόνη κάλυπτε τα πάντα εκεί μέσα. Παλιά έπιπλα, ντουλάπες με ρούχα και παπούτσια άλλων εποχών, ξύλινα κιβώτια, ένα άλμπουμ με φωτογραφίες πάνω σε έναν καθρέπτη, εργαλεία και βιβλία, όλα σχεδόν θαμμένα από τη σκόνη και το χρόνο.
Πρόσεξα στο πάτωμα ένα μικρό σεντούκι. Άνοιξα το σκουριασμένο κλείστρο και θυμήθηκα τον παππού όταν έλεγε «η υπομονή είναι το κλειδί για όλες τις κλειδαριές». Ο χρόνος λες και έκανε παύση. Αισθανόμουν το νου μου να βουτάει μες στην καρδιά μου και όλα άλλαζαν. Στον άδειο πάτο του σεντουκιού έβλεπα μια πελώρια φρυγανιά σικάλεως που μεγάλωνε διαρκώς, αλειμμένη με φρέσκο βούτυρο γάλακτος και μέλι που μοσχομύριζε θυμάρι. Είχε ορθωθεί μπροστά μου σαν πίνακας ζωγραφικής, τόσο ζωντανός, που σε προκαλούσε να τον φας. Το βούτυρο και το μέλι λες και είχαν ζωή μέσα τους, δημιουργούσαν σχέδια και μορφές, παραστάσεις, τοπία και φιγούρες σχεδόν χορευτικές, που λικνίζονταν στο μεγαλείο της λιτότητας. Ήταν ένας πίνακας που άλλαζε διαρκώς, καθώς το μέλι βούταγε σαν δελφίνι μέσα στο λευκό βούτυρο, για να ξεπηδήσει και πάλι από μέσα του, με τη μορφή δεκάδων πεταλούδων φτιαγμένων από το υπέροχο προϊόν της μέλισσας.

CHEF D' OEUVRE: ΥΨΗΛΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ



ΕΨΙΛΟΝ: ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΕΥΣΗ




Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ




ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΦ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ








ΧΡΥΣΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ TΗΝ CHEF D' OEUVRE



COOKING STAR 2006




Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ






ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ





ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ



 

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΡΟΣ Β









 







ΤΑ 7 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ




  


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΡΟΣ 3