Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα αναψυκτικά οδηγούν σε γήρανση των κυττάρων μας!


Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα (για την ακρίβεια ένα κουτάκι και κάτι, ήτοι 350 ml) μπορεί να... γεράσει τα κύτταρά μας. Αυτό προέκυψε μετά από μελέτη σε περισσότερα από 5.000 άτομα η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Πρώτη σύνδεση με τη γήρανση
Τα αναψυκτικά έχουν τεθεί επανειλημμένως στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για σύνδεση με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, είναι ωστόσο η πρώτη φορά που φαίνεται να σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα που κατανάλωναν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα παρουσίαζαν αλλαγές στο DNA οι οποίες έκαναν τα κύτταρα 4,6 χρόνια γηραιότερα σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

«Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη νόσων μέσω παρέμβασης στον μεταβολικό έλεγχο των σακχάρων αλλά και μέσω της επιτάχυνσης της κυτταρικής γήρανσης των ιστών» 
ανέφερε η καθηγήτρια Ελίσα Επελ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Public Health», οι επιστήμονες ζήτησαν από 5.309 υγιείς ενηλίκους ηλικίας 20-65 ετών να δηλώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών που έκαναν. Παράλληλα εξέτασαν το DNA σε δείγμα λευκών αιμοσφαιρίων του κάθε συμμετέχοντας.

Πιο κοντά τελομερή
Οπως προέκυψε τα τελομερή - τα προστατευτικά «σκουφάκια» που φέρουν τα χρωμοσώματα στα άκρα τους - ήταν πιο κοντά στα άτομα που έπιναν συχνά αναψυκτικά.

Τα τελομερή που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων κονταίνουν κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται. Λειτουργούν ως ένα είδος γενετικού «ρολογιού» που χτυπά και δείχνει τη φθορά του οργανισμού. Μελέτες τα έχουν συνδέσει με το προσδόκιμο ζωής καθώς και με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το στρες, επιδρούν αρνητικά στο μήκος των τελομερών.

«Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια άρχισαν οι ειδικοί να αναρωτιούνται αν το μήκος των τελομερών μπορεί να αρχίσει να κονταίνει επικίνδυνα νωρίς στη ζωή»
 είπε η δρ Επελ και πρόσθεσε: «Ετσι η μελέτη μας θέτει το ερώτημα: αν, όπως προέκυψε από τα στοιχεία, τα αναψυκτικά επιδρούν με τέτοιον τρόπο στα τελομερή των ενηλίκων, τότε τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά μας; Ισως τα αναψυκτικά να είναι ένας από τους "αόρατους" ενόχους, όχι μόνο για την επιδημία παχυσαρκίας στους ενηλίκους αλλά και για την εμφάνισή της - όπως και για την εμφάνιση πολλών άλλων νόσων - στις μικρές ηλικίες».

Σύνδεση και όχι αιτιώδης σχέση
Η ερευνήτρια τόνισε πάντως πως από τη νέα μελέτη προέκυψε σύνδεση αλλά όχι και αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της κυτταρικής γήρανσης.

Σε κάθε περίπτωση, πώς θα μπορούσε η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών να οδηγήσει σε γήρανση των κυττάρων μας; Κατά την καθηγήτρια, εξαιτίας του ότι οι τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και σε φλεγμονή.«Πρόκειται για την τέλεια "καταιγίδα" εντός του οργανισμού η οποία... τρώει τα τελομερή».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε τους περιορισμούς της αφού βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το αν υπάρχει σχέση αιτίου - αιτιατού μεταξύ αναψυκτικών με ζάχαρη και γήρανσης του DNA. Οπως σχολίασε ο Ντέιβιντ Τζέικομπς, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη: «Είναι ενδιαφέρουσα η σύνδεση που προέκυψε μεταξύ της ζάχαρης των αναψυκτικών και των τελομερών. Ωστόσο η εμφάνιση μιας νόσου αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν μπορούμε να πούμε, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη επίδραση των αναψυκτικών στην εμφάνιση νόσων. Απαιτούνται τώρα μακροχρόνιες μελέτες».

Από την πλευρά της η δρ Επελ και η ομάδα της σχεδιάζουν επιπρόσθετες μελέτες στις οποίες πιθανότατα θα υποβάλουν εθελοντές σε διατροφή πλούσια σε ζάχαρη για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί αν η «ζαχαρούχα» διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κόντεμα των τελομερών.

«Το Μαύρο Κύμινο θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο» μήνυμα από την αρχαία Ανατολή.


Ιστορία του
Το λάδι του Μαύρου Κύμινου ονομάζεται “ λάδι των Φαραώ”, διότι βρέθηκε σε τάφο του Tutankhamen και άλλων αιγυπτίων Φαραώ.
Είναι γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί …
από την Κλεοπάτρα για τις ιδιότητες του στην υγεία και την ομορφιά. 
Ο έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, την ρινική συμφόρηση, τον πονόδοντο και τα εντερικά παράσιτα. Ο Ιπποκράτης, ο παππούς της σημερινής επιστημονικής ιατρικής το θεωρεί πολύτιμο στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές. Το έλαιο από μαύρο κύμινο παράγεται από το σπόρο του αιγυπτιακού φυτού Nigella sativa μετά από ήπια ψυχρή πίεση. Το λάδι του sativa nigella είναι τόσο ευεργετικό γιατί περιέχει πάνω από εκατό συστατικά όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα..

Οφέλη  με μαύρο κύμινο:
The Black κύμινο (kalongi) σπόροι (μια θεραπεία για όλες τις ασθένειες,) 
“μια λύση σε πολλά προβλήματα”
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το μαύρο κύμινο και ειδικά το έλαιο  του μαύρου κύμινου που περιέχει φωσφορικά άλατα, σίδηρο και ενώσεις υδατανθράκων, και  τα αντιβιοτικά που είναι ικανά να σκοτώσουν τα μικρόβια. Η χημική ανάλυση του κόκκου αποκάλυψε  ότι περιέχει καροτίνη η οποία μετατρέπεται στο ήπαρ σε βιταμίνη Α, η βιταμίνη είναι χρήσιμη, γνωστή για την αντικαρκινική δράση της. Άλλες αναλύσεις απέδειξαν ότι ο κόκκος περιέχει ισχυρές σεξουαλικές ορμόνες, διεγερτικά, ούρων και χολής διουρητικά, πεπτικά ένζυμα, αντιόξινα, ηρεμιστικά, και άλλων χρήσιμων ενώσεων.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών.
Εκείνοι που επιδιώκουν μόνιμα την υγεία θα πρέπει να χρησιμοποιουν το λάδι στο πρωινό, στο μεσημεριανό τους γεύμα, και δείπνο. Αν μία μικρή ποσότητα ελαίου αναμιγνύεται με μέλι θα είναι πιο αποτελεσματική.
Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής: Μαυροκούκκι λάδι με βρασμένο δυόσμο; Μαυροκούκκι λάδι με χυμό πορτοκαλιού; Μαυροκούκκι λάδι με ένα φλιτζάνι τσάι.

Η απώλεια των μαλλιών, κεφαλαλγία, αϋπνία, ίλιγγος και πόνος στο αυτί. Αλωπεκία και πιτυρίδα Πονόδοντος, αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα, διαταραχών των ενδοκρινών αδένων, Ακμή, όλα τα είδη των ασθενειών του δέρματος. Κονδυλωμάτων, λεύκη και λέπρα, γρήγορη επούλωση των καταγμάτων, Ρευματισμοί, διαβήτης, υπέρταση, για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, Bephritis, για διάλυση και την απόρριψη του λογισμού, δυσουρία, Ηπατίτιδα, Για τη χοληδόχο κύστη και λογισμός της, σπληνομεγαλία, για όλες τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για τη θερμότητα και το κυκλοφορικό σύστημα, κολικοί, διάρροια και αέρια του γαστρεντερικού, η οξύτητα coronitis παθήσεων των οφθαλμών, αμοιβάδα, σχιστοσωμίαση και άλλων Είναι επίσης αποτελεσματικό σε περιπτώσεις φλεγμονής του προστάτη αδένα, άσθμα, έλκος, καρκίνος , σεξουαλική ανικανότητα, γενική κόπωση, ανορεξία, νωθρότητα και τεμπελιά και ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και γρήγορη απομνημόνευση.

1. Μια κουταλιά της σούπας λάδι κύμινο μαύρο πριν από το πρωινό σας  σας κάνει ενεργό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
2. Μια κουταλιά της σούπας μαύρο κύμινο λάδι στο δείπνο, σας δίνει ένα ήσυχο ύπνο όλη τη νύχτα.
3. Είναι μια θεραπεία για όλες τις ασθένειες, αν συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση.
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών με τον ακόλουθο τρόπο:
1. Νευρική ένταση: Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο μαύρο λάδι με ένα φλιτζάνι τσάι, θα εξαλείφει όλα τα συμπτώματα της έντασης.
2. Βήχα και άσμα: Τρίψτε το στήθος και την πλάτη με μαύρο κύμινο λάδι, πιείτε τρία κουταλάκια έλαιο την ημέρα, και  να εισπνέουν τους ατμούς από ένα μείγμα από κύμινο λάδι και νερό.
3. Νωθρότητα  Μια κουταλιά της σούπας λάδι κύμινου μαύρο με χυμό πορτοκαλιού το πρωί για δέκα ημέρες (θα δείτε τη διαφορά από τον εαυτό σας)
4. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο μαύρο λάδι με 100 mg βρασμένο δυόσμο για 10 ημέρες.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τα αναψυκτικά οδηγούν σε γήρανση των κυττάρων μας!



Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα (για την ακρίβεια ένα κουτάκι και κάτι, ήτοι 350 ml) μπορεί να... γεράσει τα κύτταρά μας. Αυτό προέκυψε μετά από μελέτη σε περισσότερα από 5.000 άτομα η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Πρώτη σύνδεση με τη γήρανση
Τα αναψυκτικά έχουν τεθεί επανειλημμένως στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για σύνδεση με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, είναι ωστόσο η πρώτη φορά που φαίνεται να σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα που κατανάλωναν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα παρουσίαζαν αλλαγές στο DNA οι οποίες έκαναν τα κύτταρα 4,6 χρόνια γηραιότερα σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

«Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη νόσων μέσω παρέμβασης στον μεταβολικό έλεγχο των σακχάρων αλλά και μέσω της επιτάχυνσης της κυτταρικής γήρανσης των ιστών» 
ανέφερε η καθηγήτρια Ελίσα Επελ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Public Health», οι επιστήμονες ζήτησαν από 5.309 υγιείς ενηλίκους ηλικίας 20-65 ετών να δηλώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών που έκαναν. Παράλληλα εξέτασαν το DNA σε δείγμα λευκών αιμοσφαιρίων του κάθε συμμετέχοντας.

Πιο κοντά τελομερή
Οπως προέκυψε τα τελομερή - τα προστατευτικά «σκουφάκια» που φέρουν τα χρωμοσώματα στα άκρα τους - ήταν πιο κοντά στα άτομα που έπιναν συχνά αναψυκτικά.

Τα τελομερή που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων κονταίνουν κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται. Λειτουργούν ως ένα είδος γενετικού «ρολογιού» που χτυπά και δείχνει τη φθορά του οργανισμού. Μελέτες τα έχουν συνδέσει με το προσδόκιμο ζωής καθώς και με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το στρες, επιδρούν αρνητικά στο μήκος των τελομερών.

«Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια άρχισαν οι ειδικοί να αναρωτιούνται αν το μήκος των τελομερών μπορεί να αρχίσει να κονταίνει επικίνδυνα νωρίς στη ζωή»
 είπε η δρ Επελ και πρόσθεσε: «Ετσι η μελέτη μας θέτει το ερώτημα: αν, όπως προέκυψε από τα στοιχεία, τα αναψυκτικά επιδρούν με τέτοιον τρόπο στα τελομερή των ενηλίκων, τότε τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά μας; Ισως τα αναψυκτικά να είναι ένας από τους "αόρατους" ενόχους, όχι μόνο για την επιδημία παχυσαρκίας στους ενηλίκους αλλά και για την εμφάνισή της - όπως και για την εμφάνιση πολλών άλλων νόσων - στις μικρές ηλικίες».

Σύνδεση και όχι αιτιώδης σχέση
Η ερευνήτρια τόνισε πάντως πως από τη νέα μελέτη προέκυψε σύνδεση αλλά όχι και αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της κυτταρικής γήρανσης.

Σε κάθε περίπτωση, πώς θα μπορούσε η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών να οδηγήσει σε γήρανση των κυττάρων μας; Κατά την καθηγήτρια, εξαιτίας του ότι οι τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και σε φλεγμονή.«Πρόκειται για την τέλεια "καταιγίδα" εντός του οργανισμού η οποία... τρώει τα τελομερή».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε τους περιορισμούς της αφού βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το αν υπάρχει σχέση αιτίου - αιτιατού μεταξύ αναψυκτικών με ζάχαρη και γήρανσης του DNA. Οπως σχολίασε ο Ντέιβιντ Τζέικομπς, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη: «Είναι ενδιαφέρουσα η σύνδεση που προέκυψε μεταξύ της ζάχαρης των αναψυκτικών και των τελομερών. Ωστόσο η εμφάνιση μιας νόσου αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν μπορούμε να πούμε, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη επίδραση των αναψυκτικών στην εμφάνιση νόσων. Απαιτούνται τώρα μακροχρόνιες μελέτες».

Από την πλευρά της η δρ Επελ και η ομάδα της σχεδιάζουν επιπρόσθετες μελέτες στις οποίες πιθανότατα θα υποβάλουν εθελοντές σε διατροφή πλούσια σε ζάχαρη για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί αν η «ζαχαρούχα» διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κόντεμα των τελομερών.