Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ω3 λιπαρά οξέα - Ασπίδα στη διατήρηση της καλής υγείας



Της Αγγελικής Τριανταφύλλου – Πιτίδη
Ιατρού – μικροβιολόγου, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρόλο που όλοι θέλουμε με έχουμε καλή υγεία, δεν δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται στην πρόληψη στους γιατρούς αφ’ ότου εμφανισθεί κάποιο σύμπτωμα. Τότε όμως ίσως και να είναι αργά…

Είναι γεγονός πως είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι σκεφτόμαστε! Από την άποψη αυτή καταλαβαίνει εύκολα κανείς τη βαρύτητα που έχει η διατροφή μας στην υγεία μας.

Ορμόνες τεράστιας σημασίας
Η ανακάλυψη των εικοσανοειδών, σχετικά πρόσφατα, βοηθάει πολύ στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής. Τα εικοσανοειδή, είναι, από τις πιο ισχυρές ορμόνες και συντίθενται απ’ όλα τα κύτταρα του υλικού μας σώματος. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας συγκεκριμένος αδένας όπως είναι ο θυρεοειδής αδένας, οι ωοθήκες, το πάγκρεας κ.λπ. που να παράγει τα εικοσανοειδή. Το κάθε κύτταρο είναι από μόνο του και ένας «αδένας», για την παραγωγή αυτών των ορμονών, γι’ αυτό και λέγονται αυτοκρινείς ορμόνες.
Τι ακριβώς είναι όμως τα εικοσανοειδή: Είναι παράγωγα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με είκοσι άτομα άνθρακα, γι’ αυτό και λέγονται εικοσανοειδή, από την ελληνική λέξη είκοσι. Τα εικοσανοειδή δρουν σαν βιοχημικοί μεσολαβητές για τη μετάδοση των κυτταρικών ερεθισμάτων από τη μεμβράνη στο εσωτερικό του κυττάρου. Εκκρίνονται δηλαδή από κάθε κύτταρο, με σκοπό να ελέγχουν το εξωτερικό περιβάλλον και να αναφέρουν στο κύτταρο τι συμβαίνει σ’ αυτό το περιβάλλον.
Υπάρχουν κάποια ακόρεστα λιπαρά οξέα, που δεν συντίθενται στον οργανισμό, όπως το λινολενικό και το λινολεϊκό και τα οποία πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή μας, γι’ αυτό και λέγονται απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ταξινομούνται στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και αποτελούνται από 18 άτομα άνθρακα. Βρίσκονται στη μεμβράνη όλων των κυττάρων, απελευθερώνονται από εκεί με τη δράση του ενζύμου φωσφολιπαρή Α2 και ετοιμάζονται για την παραγωγή των εικοσαειδών. Φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση αυτού του ενζύμου, όπως τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), σταματούν την παραγωγή των εικοσανοειδών. Είναι γνωστές οι παρενέργειες της χορήγησης κορτιζόνης.

Καλά και … κακά!
Η παραγωγή των εικοσανοειδών που χωρίζονται σε καλά και σε κακά, ξεκινάει από το λινολεϊκό οξύ ένα ω-6 λιπαρό οξύ, που βρίσκεται σε κάθε φαγητό. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του φαγητού σε λίπος, τόσο περισσότερο λινολεϊκό περιέχει. Με την επίδραση του ενζύμου δέλτα-6-δεσατουράση, το λινολεϊκό, μετατρέπεται σε γ-λινολενικό (με 20 άτομα άνθρακα) και αυτό στη συνέχεια σε δίχομο γάμα λινολενικό (DGLA). Από το σημείο αυτό αρχίζει ο διαχωρισμός καλών και κακών εικοσανοειδών. Το DGLA είναι η πρόδρομος ουσία για την παραγωγή καλών εικοσανοειδών. Με την παρουσία όμως του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση, μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ (ΑΑ), την πρόδρομο ουσία για τα κακά εικοσανοειδή.
Όσο περισσότερο αραχιδονικό οξύ παράγεται στον οργανισμό μας, τόσο περισσότερα κακά εικοσανοειδή θα έχουμε με αποτέλεσμα φλεγμονές και μειωμένη ροή του αίματος στα αγγεία, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό.
Όσο λιγότερο (ΑΑ) έχουμε, η ισορροπία μετατοπίζεται προς τα καλά εικοσανοειδή και έχουμε καλύτερη αιμάτωση, λιγότερες φλεγμονές, λιγότερο πόνο, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση λοιμώξεων, γιατί τα καλά εικοσανοειδή έχουν αντιϊκή δράση και γενικότερα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ), αναστέλλει τη δράση του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ), είναι ένα ω-3 λιπαρό οξύ, που συντίθεται στον οργανισμό, αλλά που κυρίως υπάρχει στις τροφές και ιδιαίτερα στα ψάρια και φυσικά το ιχθυέλαιο. Η ποσότητά του, ρυθμίζει την αναλογία καλών και κακών εικοσανοειδών, διότι αναστέλλοντας το ένζυμο δέλτα -5- δεσατουράση, μειώνη την παραγωγή ΑΑ και συνεπώς την παραγωγή κακών εικοσανοειδών και ευνοείται η μετατροπή του DGLA, σε καλά εικοσανοειδή. Τη δραστηριότητα της δέλτα -5- δεσατουράσης, ελέγχουν οι ορμόνες γλυκαγόνη και ινσουλίνη. Η γλυκαγόνη αναστέλλει τη δράση του ενζύμου, ενώ η ινσουλίνη το ενεργοποιεί.
Η μεγάλη λήψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι τα παράγωγα με άσπρη ζάχαρη, αλεύρι κ.λπ. προκαλούν απότομη και μεγάλη έκκριση ινσουλίνης, που με τη δράση της στο ένζυμο δέλτα -5- δεσατουράση βοηθάει την παραγωγή κακών εικοσανοειδών. Γι’ αυτό προτιμάμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή σαλάτες, χόρτα και φρούτα, που εμποδίζουν την απότομη είσοδο σακχάρου στο αίμα και συνεπώς την απότομη και μεγάλη έκκριση ινσουλίνης. Να αναφέρουμε εδώ ότι το ένζυμο δέλτα-6-δεσατουράση, που συμμετέχει στην έναρξη παραγωγής των εικοσανοειδών, δεν υπάρχει στο έμβρυο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ η δράση του μειώνεται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι το έμβριο δεν παράγει γ-λινολενικό οξύ και για να το πάρει και να μπορεί να σχηματίσει εικοσανοειδή χρειάζεται να θηλάσει, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, γιατί μόνο το μητρικό γάλα περιέχει το γ-λινολενικό οξύ και όχι τα άλλα γάλατα. Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε και μειώνεται η παραγωγή του ενζύμου, αυξάνει η ανάγκη να παίρνουμε το γ-λινολενικό οξύ και τα παράγωγά του με την τροφή. Τη δέλτα-6 δεσατουράση, αναστέλλουν επίσης οι ιώσεις, τα ω-3 λιπαρά οξέα κοντής αλυσίδας (άλφα λινολενικό οξύ) και τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα.

Η διατήρηση της υγείας είναι ζήτημα ισορροπίας
Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα καλά και κακά εικοσανοειδή και τα δύο είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Απλώς, έχουν αντίθετες δράσεις. Π.χ. τα κακά εικοσανοειδή συμβάλλουν στη σύσπαση των αγγείων, αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και ευθύνονται για τη δημιουργία του θρόμβου. Αυτό είναι εντελώς απαραίτητο για να σταματήσει μια αιμορραγία μετά από κάποιο τραυματισμό, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο, όταν συμβάλλον στη δημιουργία θρόμβου μέσα στα αγγεία και κατά συνέπεια συντελούν στη δημιουργία εμφραγμάτων αν ο θρόμβος καταλήξει στην καρδιά ή εγκεφαλικού αν πάει στο κεφάλι.
Αντίθετα, τα καλά εικοσανοειδή ασκούν ακριβώς την αντίθετη δράση, δηλ. αυξάνουν την ρευστότητα του αίματος, τη διαστολή των αγγείων κ.λπ. που σημαίνει ότι βοηθούν στην πρόληψη των εμφραγμάτων, των καρδιαγγειακών επεισοδίων γενικότερα, αλλά η υπερβολική τιμή τους μπορεί να προκαλέσει αιμοραγίες. Και τα δύο λοιπόν είναι εντελώς απαραίτητα. Το σημαντικό είναι να βρίσκονται στη σωστή αναλογία. Δεν έχουν τόση σημασία τα επίπεδα ΑΑ/ΕΠΑ. Γι’ αυτό ο λόγος αυτός αποτελεί διαγνωστικό δείκτη για την καλή λειτουργία του κυττάρου. Έχει βρεθεί ότι όταν η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 ο οργανισμός βρίσκεται στη ζώνη ευεξίας όπως λέγεται. Δηλαδή βιώνουμε τέλεια υγεία σωματική και ψυχική. Κάθε ανισορροπία υπέρ του ενός ή του άλλου, δημιουργεί προβλήματα και είναι δείκτης φλεγμονών, κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων κ.λπ..
Ο συνήθης τρόπος διατροφής μας, ευνοεί την αύξηση της ποσότητας του ΑΑ, που κατ’ επέκταση οδηγεί στην αύξηση των κακών εικοσανοειδών που ευθύνονται για τις φλεγμονές, τα προβλήματα του νευρικού συστήματος, την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων. Γι’ αυτό και τα ονόμασαν κατά εικοσανοειδή. Ποιος είναι ο συνήθης τρόπος διατροφής; 1)Η υπερβολική λήψη θερμίδων με το φαγητό 2)η υπερβολική κατανάλωση υδαταθράκων, όπως μακαρόνια, ψωμιά, γλυκά, 3)η υπερβολική λήψη κεκορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως οι διάφορες μαργαρίνες, 4)η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η διατροφή που ευνοεί την παραγωγή καλών εικοσανοειδών και επομένως τη μείωση των φλεγμονών, του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων είναι τα άφθονα λαχανικά, το ψάρι, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και το σημαντικότερο η σωστή αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους στα καθημερινά μας γεύματα.
Το ευτύχημα από τη μελέτη των εικοσανοειδών είναι ότι μπορούμε να τα ρυθμίσουμε, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, με τη σωστή διατροφή. Πολύ σοφά ο Ιπποκράτης είπε: να είναι η τροφή σου το φάρμακο σου και φάρμακο σου η τροφή σου. Δεν ξέρουμε αν γνώριζε τα εικοσανοειδή ή μίλησε εμπειρικά, αλλά ήταν απόλυτα σωστός.
Ο άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε τη σωστή αναλογία ΑΑ/ΕΠΑ είναι η λήψη ιχθυελαίου. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε, είναι η ποιότητα του ιχθυελαίου. Κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο, αλλά αναζητήστε αυτά που είναι αποσταγμένα και έχουν υψηλή συγκέντρωση ΕΠΑ και DHA. Γιατί; Γιατί οι θάλασσες και κατά συνέπεια τα ψάρια και τα ιχθυέλαια που προέρχονται απ’ αυτά, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, που είναι επικίνδυνα για την υγεία. Για το λόγο αυτό, κυκλοφορούν στο εμπόριο ιχθυέλαια αποσταγμένα, που έχουν έτσι καθαρισθεί από επιβλαβείς και άχρηστες ουσίες, δεν περιέχουν βαρέα, μέταλλα και επίσης έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ΕΠΑ και DHA και μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση ΑΑ/ΕΠΑ, δηλ. να μειώσουν την παραγωγή κακών εικοσανοειδών και να αυξήσουν την παραγωγή των καλών.
Το DHA  είναι ένα άλλο ω-3 λιπαρό οξύ και αποτελεί το βασικό συστατικό του λίπους του εγκεφάλου. Να ξέρετε ότι περισσότερο από το 60% του καθαρού βάρους του εγκεφάλου είναι λίπος. Το DHA, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού και βοηθάει τις λειτουργίες του νευρικού μας συστήματος. Γι’ αυτό τα ιχθυέλαια βοηθούν την μνήμη, την κατάθλιψη, την ικανότητα συγκέντρωσης και πολλά άλλα.
Το κεφάλαιο των εικοσανοειδών και η σημασία τους για την καλή υγεία του οργανισμού θέλει πολλή μελέτη.
Για την ώρα συγκρατήστε: τρώτε με μέτρο, τρώτε σωστά συνδυάζοντας πάντοτε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή λαχανικών και φρούτων, ελαιόλαδο, πίνετε άφθονο νερό και παίρνετε σαν συμπληρώματα καλής ποιότητας ιχθυέλαιο. Μετρήστε αν μπορείτε το λόγο ΑΑ/ΕΠΑ. Είναι δείκτης της καλής λειτουργίας του κυττάρου γενικότερα και σας δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων που τυχόν διατρέχετε και φλεγμονών που υπάρχουν στο σώμα σας.
Ωμοφαγία

Η διατροφή του μέλλοντος

Από τη Φλώρα Παπαδοπούλου, Ζωγράφο, συντονίστρια σεμιναρίων ωμοφαγικής διατροφής

Η ωμοφαγία είναι η επανασύνδεσή μας με τον «ομφάλιο λώρο» της μητέρας Φύσης. Είναι ο φυσικός τρόπος θρέψης. Είναι υγεία, είναι αγάπη, είναι φροντίδα, για τον εαυτό μας και τον πλανήτη Γη.

Τι είναι «ωμοφαγία»;
«Ωμοφαγία» είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση δηλαδή άψητη! Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στην Φύση αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας, μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ. Η τέχνη αυτή που αναπτύσσεται συνεχώς στηρίζει την ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό.
Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη, ούτε ζώα, ούτε άνθρωποι!

Ποια είναι τα ωμά και «ζωντανά» φαγητά.
Τα ωμά και «ζωντανά» φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από δένδρα όπως ο σφένδαμος, το ακατέργαστο σε κρυσταλλική μορφή αλάτι, το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, οι ελιές βιολογικής καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά κ.α.

Γιατί λέγονται «ζωντανές» τροφές.
«Ζωντανές» λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και διατηρούν όλα τους τα συστατικά όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, ενώ οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν και να παράγουν ζωή. Σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούριο φυτό, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές. Όλα τα παραπάνω μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και υγεία!

Γιατί οι ωμές και ζωντανές τροφές είναι υγιέστερες από τις μαγειρεμένες;
Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς χάνει τα ένζυμά της, αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της παχυσαρκίας. Αντίθετα, δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει το φυσιολογικό του βάρος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνεται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα, υποτιθέμενο, πλήρες γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!
Όλοι ανεξαιρέτως οι ανά τον κόσμο ωμοφάγοι, αναφέρουν στα γραπτά τους τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως:

-χάσιμο περιττού βάρους.,
-απαλλαγή από τη λαιμαργία,
-διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού,
-απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα,
-απαλλαγή από πονοκεφάλους,
-απαλλαγή από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση,
-εξαφάνιση της κυτταρίτιδας,
-πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής,
-εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά,
-απαλλαγή από αλλεργίες,
-απαλλαγή από μυκητιάσεις,
-απαλλαγή από αρθρίτιδες,
-απαλλαγή από φοβίες,
-απαλλαγή από εθισμούς (τσιγάρο, αλκοόλ, καφές κ.λπ.),
-απαλλαγή από χρόνια κόπωση,
-απαλλαγή από στομαχικές διαταραχές,
-απαλλαγή από την ακμή και διάφορα δερματικά προβλήματα,
-απαλλαγή από κακοσμία του στόματος και του σώματος κ.α.

Ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς όσο και οι ωμοφάγοι που ο καθένας αναφέρει το πρόβλημα που είχε και απαλλάχθηκε! Επίσης, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αναφέρουν και πιστοποιούν ότι αυτοθεραπεύθηκαν από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η σοβαρότητα του θέματος δεν μας επιτρέπει να πάρουμε «θέση» ως μη ειδική, όμως, οι μαρτυρίες τους αξίζει να εξετασθούν σοβαρά σε κάθε περίπτωση.
Το εύλογο ερώτημα που αναδύεται εδώ είναι γιατί όλες αυτές οι περιπτώσεις που η ωμοφαγία ωφέλησε και ωφελεί μένουν στην αφάνεια, γιατί δεν είναι στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου; Ποιος ή ποιοι ωφελούνται από την απόκρυψη της αληθείς; Πως γίνεται ένας τρόπος να οδηγεί σε όλες της περιπτώσεις στην υγεία; Η ωμοφαγία θεραπεύει; Όχι, δεν θεραπεύει η ωμοφαγία. Η ωμοφαγία δίνει στον οργανισμό το κατάλληλο έδαφος ώστε να μπορεί να αυτοθεραπευτεί! Η αυτοθεραπεία είναι λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η σοφία της Φύσης!
  
Η μέθοδος BEMER 3000
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ + ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ

Η τροφοδοσία του οργανισμού μας σε βιοηλεκτρομαγνιτική ενέργεια είναι ταυτισμένη με τη ζωή. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού η ενέργεια αυτή συμμετέχει καθοριστικά στη διαδικασία του μεταβολισμού και τελικά της ίδιας της ζωής. Σε φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος αντλεί σε μεγάλο ποσοστό την απαραίτητη ενέργεια από το περιβάλλον με μύχιους μηχανισμούς (π.χ. φως και ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης) κι έτσι τη διατηρεί στην απαραίτητη ισορροπία.

Η χρήση των μαγνητικών πεδίων για τη θεραπεία ασθενειών δεν είναι κάτι για τη θεραπεία ασθενειών δεν είναι κάτι νέο. Από το 1957 οι Ιάπωνες Jasuda και Facuda χρησιμοποιούσαν το μαγνητισμό για τη θεραπεία των οστών.
Σήμερα, όμως, η πρωτοποριακή μέθοδος του Ρυθμιστή Βίο-Ηλεκτρο-Μαγνητικής Ενέργειας (BEMER), αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών, συνδυάζει τις σύγχρονες ιατρικές διαδικασίες με τις ορθές μεθόδους της ολιστικής θεραπευτικής ενισχύοντάς τις με τη χρήση των αποκαλούμενων «σφυγμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων». Τα πεδία αυτά αντισταθμίζουν αποτελεσματικότατα και χωρίς παρενέργειες τις διάφορες ανισορροπίες του οργανισμού μας.
Πιο συγκεκριμένα, η σφυγμική θεραπεία BEMER 3000, επιτυγχάνει τα αποτελέσματά της συμβάλλοντας στην αύξηση της σύνθεσης της ΑΤΡ η οποία παράγεται στα μιτοχόνδρια και προσφέρει την ενέργεια στο κύτταρο. Με τη θεραπεία BEMER ή ΑΤΡ αυξάνεται κατά 18%, γεγονός που ενισχύει θεαματικά τη μεταβολική διαδικασία..
Τα αποτελέσματα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ως εκ τούτου η θεραπεία μ’ αυτά είναι, τελικά, βασισμένη στην ενεργητική επίδραση πάνω σε μια σειρά σύνθετων, διαδοχικών διαδικασιών. Αυτές περιλαμβάνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατόμων, των μορίων και των ιόντων στην οργανική ηλεκτρομαγνητική υποκίνηση του μεταβολισμού, βοηθώντας έτσι την αναπαραγωγή και σταθεροποίηση της φυσικής λειτουργίας του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου