Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φυσικοπαθητική Θεραπευτική και Αντιμετώπιση της Δυσβίωσης του Εντέρου / Yeast Syndrome



της Ματίνας Χρονοπούλου, Φυσικοπαθητικού  

οι παρατηρήσεις του Ιπποκράτη ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας η τροφή μας είναι ιδιαίτερα επίκαιρες περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Τις περασμένες δεκαετίες αποδείχτηκε πως ο τρόπος ζωής, η δίαιτα των ανθρώπων, οι στρεσογόνοι παράγοντες, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα και η πρόληψη αποτελούν θεμελιώδες λίθους της ευζωίας και της υγείας του ανθρώπου και ότι εξ αυτών η σωστή διατροφή έχει κυρίαρχο ρόλο.

Η ποιότητα της διατροφής και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινού λίπους, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και η αυξημένη πρόσληψη επεξαργασμένων υδαταθράκων και αλκόολ, διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η μείωση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων στα κόπρανα μπορεί να επιστρέψει στα βλαβερά βακτηρίδια να εξελιχθούν σε επικίνδυνο εχθρό.

Οι πρώτες έρευνες.
Στους μοντέρνους χρόνους πάντως, η πρώτη επιστημονική σύνδεση της υγείας με την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής προήλθε από τον τιμημένο με το βραβείο Νόμπελ (1908) Ρώσο ζωολόγο και φυσιολόγο Ιλια Μέτσνικοφ (Ilya Mechnikoff, 1845-1916). Κατά τη διάρκεια μελετών του πεπτικού συστήματος, ο Μέτσνικοφ διατύπωσε την άποψη ότι η γήρανση επέρχεται ως αποτέλεσμα της δηλητηρίασης του οργανισμού από συγκεκριμένα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας. Προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση αυτών των βλαβερών βακτηρίων, ο Μέτσνικοφ, ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, πρότεινε την κατανάλωση ενός είδους γιαουρτιού που παρασκευαζόταν με την βοήθεια βακτηρίων τα οποία παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος. Σύμφωνα με τους βιογράφους του, η δίαιτα του Μέτσνικοφ έγινε πολύ δημοφιλής στην εποχή του και, απ’ ότι φαίνεται, δικαίως πληθώρα σύγχρονων μελετών έχει καταδείξει την αξία της «καλής» εντερικής χλωρίδας στην υγεία.
Το πεπτικό μας σύστημα περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια (συχνά αναφέρονται ως εντερική χλωρίδα) τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Αυτά τα βακτήρια λειτουργούν ως φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Πολύπλοκη ισορροπία
Η εντερική χλωρίδα συνίσταται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ανήκουν σε περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε «ευεργετικούς» ή «φιλικούς μικροοργανισμούς – χλωρίδα» (όπως Lactobacilli, Ebacteria, Bifidobacteria κ.α.) και τους «μη φιλικούς, παθογόνους μικροοργανισμούς» (όπως Pseudomonas aerogenosa, Proteus, Staphylococci, Escherechia Coli, μύκητες κ.α.). Το συνολικό τους βάρος υπερβαίνει τα 2 κιλά, ενώ το βάρος των βακτηριδίων που αποβάλει κάθε χρόνο ο ενήλικας, είναι περίπου ίσο με το σωματικό του βάρος. Τους «φιλικούς μικροοργανισμούς» που λαμβάνουμε με την τροφή μας ή σαν συμπληρώματα διατροφής, τους ονομάζουμε «προβιοτικά».
Οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί (χλωρίδα), ζουν στο εσωτερικό κάθε ζωικού οργανισμού (σταόργανα που έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, όπως έντερο, βρόγχοι, κόλπος, μήτρα κτλ) και ευρίσκονται σε μια τέλεια συμβίωση με τον οργανισμό μας και τους λοιπούς μικροοργανισμούς. Εμείς τους βοηθάμε να διατραφούν και αυτοί μας βοηθούν παράλληλα στη καλή λειτουργία του εντέρου και των υπολοίπων οργάνων, επιτρέποντάς μας μ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε την υγεία μας. Η εντερική χλωρίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο (π.χ. φυτοφάγοι-κρεατοφάγοι) και μπορεί να αλλάξει εξαιτίας μιας φτωχής δίαιτας που βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ, πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά και σε ακανόνιστα γεύματα. Παρόλο ότι τα προβιοτικά βακτήρια αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή, οι ασθένειες και η αντιβίωση μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό, οδηγεί σε ανισορροπία και σαν συνεπακόλουθο, έχουμε το αίσθημα της κόπωσης και τις πεπτικές διαταραχές, ενώ σαν τελικό αποτέλεσμα ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.

Τα απαραίτητα προβιοτικά και η χρησιμότητά τους
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, κατά βάση βακτήρια του γαλακτικού οξέος, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά και ωφέλιμα για την υγεία όλων, κυρίως για την υγεία της εντερικής χλωρίδας.
Τι μας προσφέρουν τα προβιοτικά σαν μέρος της υγιούς χλωρίδας του εντέρου;
1.Βοηθούν στην παραγωγή Βιταμινών (Β3, Β6, φιλικού οξέως, βιοτίνης κ.α.)
2.Παράγουν λακτάση (ένζυμο που χρειάζεται για τη διάσπαση των γαλακτοκομικών προϊόντων στο πεπτικό μας σύστημα).
3.Παράγουν αντιβιοτικές ουσίες που μετατρέπουν το Ph σε όξινο, και μας βοηθούν έτσι να ελέγχουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς (μικρόβια) και μύκητες που δεν μπορούν να ζήσουν σε όξινο περιβάλλον.
4.Μερικά προβιοτικά της χλωρίδας έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (acidophilus, bifidobactaria). Καταστρέφουν μεταλλαγμένα κύτταρα και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων που μετατρέπουν προκαρκινογόνα συστατικά σε καρκινογόνες ουσίες.
5.Ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου (ρύθμιση αφόδευσης – δυσκοιλιότητας) και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
6.Βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. (Το μητρικό γάλα περιέχει bifidobacteria και έτσι ο θηλασμός είναι απαραίτητος στα βρέφη).
7.Βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης λιπαρών ουσιών, μειώνοντας τα επίπεδα τους στο αίμα μας.
8.Καταλαμβάνουν την επιφάνεια του εντέρου και των άλλων οργάνων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιασθούν.
9.Βελτιώνουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων. Βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου συνεισφέροντας στην υγεία των οστών.
10.Δρουν κατά της φλεγμονής ρυθμίζοντας τη δράση των κυτοκίνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ατοπικού εκζέματος και των αλλεργιών στα παιδιά από την κατανάλωση γάλακτος.
11.Συντελλούν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου λόγω της ικανότητας τους να συνδέονται με ετεροκυκλικές αμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες. Μερικές μελέτες δείχνουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου σε άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με ζύμωση όπως το γιαούρτι.
12.Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση συντελλεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της LDL-Χοληστερόλης (κακής), καθώς και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως η υπέρταση).
Συμπερασματικά, ο οργανισμός μας χρειάζεται τη σωστή ποσότητα προβιοτικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα προβιοτικών παρόλα αυτά η ωφέλιμη δράση τους σταματά όταν σταματήσει και η πρόσληψή τους.
Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες (όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ώμους ξηρούς καρπούς και σπόρους σε μικρές ποσότητες), να πίνουμε 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα και να είμαστε δραστήριοι στην καθημερινότητά μας.

Η εντερική δυσβίωση
Όταν διαταράσσεται η εντερική μας χλωρίδα με αποτέλεσμα την καταστροφή των φιλικών μικροοργανισμών και την ανάπτυξη κυρίως μυκήτων, αναπτύσσεται μία κατάσταση που αποκαλείται «Δυσβίωση», η οποία προοδευτικά μεταπίπτει σε ένα φαινόμενο που χαρακτηριστικά μεταπίπτει σε ένα φαινόμενο που χαρακτηριστικά ονομάζεται «έντερο σουρωτήρι – Leaking gut». Καθώς αρχίζουν να αποδεκατίζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που το κατοικούν, άλλοτε από τη λανθασμένη διατροφή, άλλοτε από τα πολλά αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση λοιμώξεων ή τα αντιβιοτικά που παίρνουμε εν αγνεία μας, π.χ. από το κρέας, ή από τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, τις χημικές ουσίες, το καυσαέριο, τα τσιγάρα, το άγχος ή την καθιστική ζωή, κατά τόπους χαλάει «ο ηθμός, το φίλτρο, η μόνωση» του εντέρου. Όταν συμβεί αυτό, περνούν από το τοίχωμα του εντέρου μεγαλομοριακές ενώσεις. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες δεν σπάνε – όπως θα έπρεπε-στις δοκιμές τους μονάδες, όπως θα έπρεπε-στις δομικές τους μονάδες, τα αμινοξέα, για να αναγνωρισθούν από τον οργανισμό σαν δικά του δομικά στοιχεία. Έτσι τα μεγαλύτερα κομμάτια από την πρωτεϊνική αλυσίδα αναγνωρίζονται από τον οργανισμό σαν ξένα προς αυτόν στοιχεία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργίας ή δυσανεξίας στις συγκεκριμένες τροφές. Γιατί η βάση κάθε αλλεργίας ή δυσανεξίας στις τροφές βρίσκεται στο έντερο.
Μέσα στα έντερα, αυτά τα «μη φιλικά» βακτηρίδια εκκρίνουν τις τοξίνες τους και προκαλούν ενζυμικές αντιδράσεις καταστροφικές για τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα καταστρέφουν τα φιλικά – ωφέλιμα βακτηρίδια του εντέρου.
Η γνώση για τη σημαντικότατη σχέση της υγείας και της ισορροπίας των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερο, ξεκίνησε με τον Ελία Ίλιτς Μέντσικωφ. Η έρευνα που έκανε σε σχέση με τη χλωρίδα του εντέρου, κατέληξε στην περιγραφή της σηπτικής δυσβίωσης (putrefactive dysbiosis) μέσα στα έντερα, από υπέρμετρη ανάπτυξη βακτηριδίων (σε δίαιτα υψηλή σε λίπη και πρωτεΐνες και χαμηλή σε ίνες, με αποτέλεσμα την ελάττωση των Bifidobacteria στο παχύ έντερο και στις καλλιέργειες των κοπράνων). Έλεγε λοιπόν: «Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο». Μέσα από την καλή ή την κακή λειτουργία του εντέρου, θα έχουμε θετική ή αρνητική επίδραση στις λειτουργίες όλων των οργάνων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται για τη δυσκοιλιότητα, ότι είναι «η μητέρα όλων των ασθενειών».

Ο κοιλιακός εγκέφαλος
Στο έντερο βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το τελευταίο επηρεάζεται από τις τροφές, αλλά και από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Αν όλα αυτά δεν «αφομοιωθούν» σωστά από το έντερο, εκείνο παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ο ερευνητής που στοιχειοθέτησε τη σχετική έρευνα, είναι ο Μιχαήλ Γκέρσον, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα συμεράσματά του, εκτός από τον βασικό εγκέφαλο στο κρανία μας, έχουμε και έναν κοιλιακό ο οποίος ρυθμίζει τη διανομή και έναν κοιλιακό ο οποίος ρυθμίζει τη διανομή της ενέργειας στα σπλάχνα μας. Για να έχουμε υγεία, θα πρέπει να δουλεύει πλήρως η «εντερική νοημοσύνη» μας. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του «κοιλιακού» εγκεφάλου. Η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των «φιλικών» και των κακών βακτηριδίων του εντέρου, αποκαλείται δυσβίωση του εντέρου». Αυτή είναι μια πάθηση που αναγνωρίστηκε τα τελευταία έτη. Όταν υπάρξει όμως κάποια ξαφνική η προδευτική οικολογική αλλαγή (ecological change) στο εσωτερικό περιβάλλον, τα φιλικά βακτηρίδια της χλωρίδας τείνουν να μειωθούν, η ανοσοβιολογική αντίδραση καταστέλλεται και οι μύκητες αυξάνονται στο έντερο και αλλού και προσκαλούν νοσήματα. Αυτό αποκαλείται και yeast symdrome και είναι μια φλεγμονή που αποδίδεται κυρίως στον μύκητα Candida albicans που κανονικά σαπροφυτεί σε όλους μας σε μικρούς πληθυσμούς, υπό τον έλεγχο και την καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε μια κατάσταση «ομαλής συμβίωσης».
Σε περίπτωση όμως υπερανάπτυξης του μύκητα, όπως συμβαίνει στο yeast syndrome, παράγονται μεγάλες ποσότητες μυκοτοξικών (mycotoxins), προκαλώντας ανατροπή της ομοιοστασίας του οργανισμού που καταβάλλει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικούς μας συστήματος. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπερανάπτυξης των μυκήτων και καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα το σύνδρομο «πολυσυστηματική χρόνια καντιδίαση», που προκαλεί ερεθισμό του τοιχώματος του εντέρου, καταστρέφει κύτταρα, διαταράσει την λειτουργία των οργάνων, επιτρέπει την λειτουργία των οργάνων, επιτρέπει την είσοδο μη αποδομημένων τροφών από το ερεθισμένο έντερο και την εκδήλωση μιας σειράς συμπτωμάτων, ξεκινώντας από τους μετεωρισμούς (φουσκώματα και αέρια), μέχρι το σύνδρομο της χρονιάς κόπωσης και τις τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες).
Αιτίες που ενεργοποιούν την παθογόνο δράση των μυκήτων:
-Ζωικές πρωτεΐνες, κρέας, γαλακτοκομικά κ.λπ. από ζώα που έχουν προστεθεί στην τροφή τους αντιβιοτικά, ορμόνες και θυροστατικά.
-Λήψη αντιβιοτικών για μικροβιακές λοιμώξεις, που έχουν σαν παράλληλο αποτέλεσμα και την καταστροφή των «φιλικών μικροοργανισμών» μαζί με τους παθογόνους (μια καλή ιδέα για τη μείωση της επίπτωσης αυτής είναι, παράλληλα με τη λήψη των αντιβιοτικών, να λαμβάνουμε και ένα σκεύασμα προβιοτικών για να αντικαθιστούμε κατά το δυνατόν, τον πληθυσμό των φιλικών μικροοργανισμών που σκοτώνονται από την αντιβίωση).
-Λήψη κορτιζόνης ή παραγώγων αυτής.
-Αντισυλληπτικά που προκαλούν ορμονική διαταραχή στον οργανισμό.
-Υποκατάσταση οιστρογόνων ορμονών ύστερα από την εμμηνόπαυση.
-Αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (γλυκά – ψωμί λευκό κ.α.)
Ας δούμε τώρα το πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας:
-Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μούχλα, μαγιά, (όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού). Τροφές που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας με τέτοιον τρόπο ώστε έχουν χάσει τις ίνες (το πίτουρο), τις βιταμίνες και τα πολύτιμα στοιχεία τους, όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού, π.χ. το ψωμί πολυτελείας, τα προϊόντα από κατεργασμένα άλευρα.
-Τα τηγανιτά, τα τσιγαριστά, τα κοκκινιστά και γενικά όλες τις τροφές που έχουν «ταλαιπωρηθεί» από το καμένο λάδι.
Μερικές παθήσεις και συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν σαν αποτέλεσμα της δυσβίωσης είναι: σύνδρομο χρονιάς κόπωσης, ακμή, αλλεργίες (ρινίτιδα, άσθμα) δυσανεξίες και αλλεργίες σε τροφές, άγχος, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδες, ωταλγίες, κεφαλαλγίες, αδυναμία σύλληψης (τεκνοποίησης), ψυχρότητα, διαταραχές μνήμης, χρόνιος βήχας, μυϊκή αδυναμία, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, κολπίτιδες (όπως γίνεται χαρακτηριστικά μετά από αντιβίωση στις γυναίκες), δερματοπάθειες, διαταραχές του θυρεοειδή, κ.α.

Η φυσικοπαθητική θεραπευτική αντιμετώπιση
Η Φυσικοπαθητική θεραπευτική θεωρεί κάποιες θεραπευτικές επιλογές απαραίτητες προκειμένου να αποκατασταθεί η εντερική ισορροπία.
Συγκεκριμένα, απαιτείται:
Ι.Αλλαγή και βελτίωση της διατροφής. Τρώγοντας ορισμένες τροφές οι οποίες περιέχουν ποσότητες από διαλυτές ίνες που απορροφούν νερό, παρέχουν τροφή σε δισεκατομμύρια φιλικά βακτηρίδια. Με αλλά λόγια οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες είναι προβιοτικές. Αυτές οι ίνες αποκαλούνται τα άπεπτα συστατικά της τροφής που δρουν ευεργετικά για ανάπτυξη ή και τη δραστηριότητα ενός ή περισσότερων βακτηριακών στελεχών που αποικίζουν το έντερο. Αποτελούν στοιχεία φρούτων, λαχανικών ή δημιτριακών (όπως το ραδίκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το αγγούρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Για να κατηγοριοποιηθεί ένα συστατικό της τροφής ως προβιοτική ίνα θα πρέπει:
1)να μην υδρολύεται ή απορροφάται στο ανώτερο τμήμα της γαστρεντερικής οδού, 2)να αποτελεί υπόστρωμα για έναν αριθμό πιθανά ευεργετικών βακτηρίων στο παχύ έντερο ενεργοποιώντας την ανάπτυξή τους και 3)να έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηρίων εξισορροπώντας τη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας και ασκώντας προστατευτική δράση στο έντερο.
Η μη διαλυτές ίνες που δεν απορροφούν νερό και απλώς κινούνται μέσα στον οργανισμό αμετάβλητες μπορεί να μειώσουν την όρεξη σας δεν περιέχουν καθόλου θερμίδεςαλλά δίνουν όγκο στα κόπρανα και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.οι ξηροί καρποί και η σπόροι παρέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών ινών,όπως συμβαίνει με τον αρακά, τα φασόλια και τις φακές.
2.Λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά ορίζονται ως τα ζωντανά μικροβιακά συστατικά τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου. Συνήθως περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς που παράγουν γαλακτικό οξύ, όπως Lactovacilli και Bifidobacteria.
3.Λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
4.Λήψη αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
5.Βιοσυντονιστική θεραπεία.
6.Λήψη εξειδικευμένων βοτάνων (εκχύλισμα ρίγανης, εκχύλισμα σκόρδου, olive leaf extract, citricidal κ.α.).
Συμπερασματικά, ο οργανισμός μας χρειάζεται την σωστή ποσότητα προβιοτικών προκειμένου εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα προβιοτικών παρόλα αυτά η ωφέλιμη δράση τους σταματά όταν σταματήσει και η πρόσληψή τους. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία του εντέρου μας, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες (από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια), να πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα και να είμαστε δραστήριοι στην καθημερινότητα μας.
Τα βότανα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η χρήση των βοτάνων πρέπει να καθορίζεται από εξειδικευμένους ιατρούς (όπως και κάθε άλλο είδος θεραπευτικής εφαρμογής). Επίσης, η ωφελιμότητα ή μη των βοτάνων στον ασθενή, μπορεί να καθορισθεί μέσα από τεστ εξομοίωσης με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.


***





Πρώτες βοήθειες & ομοιοπαθητική

Του Γεωργίου Λουκά, Ψυχίατρου και Ομοιοπαθητικού

Η ομοιοπαθητική είναι πολύ χρήσιμη σε μικρά ατυχήματα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες. Έτσι, στο άρθρο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για την την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως δαγκώματα και τσιμπήματα, μωλωπισμοί, εγκαύματα, κοψίματα και εκδορές, διαστρέμματα, θλάσεις και εξαθρώσεις, κατάγματα, τραυματισμοί κεφαλής και ματιών, ηλίαση και θερμοπληξία.

Βεβαίως η παρουσίαση αυτού του άρθρου δεν απαλλάσσει από την ανάγκη εξέτασης από γιατρό. Δίνει όμως τη δυνατότητα ταχείας έναρξης της θεραπείας. Η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία προτείνει ο γιατρός που θα επισκεφθείτε.

Δαγκώματα και τσιμπήματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται το Ledum. Πρήξιμο, κοκκίνισμα, τσιμπιές και σουβλιές. Το σημείο βιώνεται κρύο. Τα συμπτώματα βελτιώνονται με τα κρύα επιθέματα. Μια άλλη επιλογή είναι το Apis. Υπάρχει έντονο κοκκίνισμα, πρήξιμο, κάψιμο και πόνος. Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη ζέστη. Για δάγκωμα φιδιού χορηγείται το Vipera, για δάγκωμα σκορπιού το Scorpio.

Μωλωπισμοί
Η Arnica είναι ένα φάρμακο πολύ χρήσιμο για μωλωπισμούς και κακώσεις. Ο ασθενής αισθάνεται σα να έχει μωλωπιστεί. Αλλάζει θέση στο κρεβάτι γιατί το αισθάνεται σκληρό. Μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα.
Η Arnica είναι σπουδαίο φάρμακο για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας από ατύχημα. Όπου υπάρχει υποψία εσωτερικής αιμορραγίας από χτύπημα συνιστάται προληπτικά η λήψη της Arnica.
Για μωλωπισμούς στην κοιλιά το Bellis perenis έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Για μωλωπισμούς γύρω από το μάτι το Ledum έχει είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Μώλωπες με αίσθημα κρύου και μούδιασμα. Αίσθηση κρύου. Καλυτέρευση με κρύα επιθέματα.
Άλλο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το Hypericum. Βασανιστικοί πόνοι και ευαισθησία στο άγιγμα. Σύνθλιψη των άκρων, πόνοι από πτώση στον κόκκυγα, διάσειση σπονδυλικής στήλης.
Σε τραυματισμούς του περιόστεου (αγκώνας, γόνατο) ενδείκνυται η Ruta. Πόνος και δυσκαμψία που καλυτερεύει με την κίνηση.

Εγκαύματα
Για εγκαύματα πρώτου βαθμού (κοκκίνισμα χωρίς φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Calendula.
Για εγκαύματα δεύτερου βαθμού (με φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Cantharis.
Για εγκαύματα τρίτου βαθμού, όπου έχει καταστραφεί το δέρμα χρησιμοποιείται το Causticum. Για την αντιμετώπιση βέβαια τέτοιου εγκαύματος απαιτούνται οι γνώσεις του ομοιοπαθητικού σας μετά από λήψη του ιστορικού.

Κοψίματα εκδορές και τρυπήματα
Hypericum: Για βαθιά κοψίματα με πολύ πόνο και υπερευαισθησία στο άγγιγμα. Χρησιμοποιείται για τραυματισμούς σε ευαίσθητα σημεία όπως δάκτυλα, παλάμες, σπονδυλική στήλη, πρωκτός, κόκκυγας, δόντια. Βασανιστικοί, αφόρητοι, εκτινασσόμενοι πόνοι.
Ledum: Τρυπήματα στα οποία υπάρχει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνοι που χτυπούν. Ο ασθενής νοιώθει το τραύμα κρύο, αλλά είναι καλύτερα μετά από κρύα επιθέματα.
Staphysagria: Σε σαφή κοψίματα. Τραυματισμοί από κοφτερά όργανα με σουβλιές και τσούξιμο. Ο ασθενής αισθάνεται χειρότερα με κίνηση και καλύτερα με ζέστη ή πίεση.
Apis: Σε τρυπήματα που ο ασθενής νοιώθει ζέστη ή κάψιμο με σουβλιές και βελτιώνεται με κρύα επιθέματα. Μεγάλο πρήξιμο στο σημείο του τρυπήματος.

Διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις
Arnica: Ενδείκνυται σε προβλήματα μυών συνδέσμων και αρθρώσεων. Τραβήγματα με πόνο και δυσκαμψία. Μετά από υπερκόπωση μυών.
Bellis perenis: για βαθιές κακώσεις μυών και αρθρώσεων όταν η Arnica δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όταν σε προβλήματα συνδέσμων και αρθρώσεων υπάρχει μια χαρακτηριστική επιδείνωση με την παραμικρή κίνηση και βελτιώνεται με την παραμικρή κίνηση και βελτιώνεται με τη πίεση της πάσχουσας περιοχής τότε το φάρμακο είναι Bryonia.
Rhus toxicodendron: Όταν ενδείκνυται, υπάρχει το χαρακτηριστικό σύμπτωμα ο ασθενής να νοιώθει χειρότερα στην έναρξη της κίνησης και να νοιώθει καλύτερα με την συνέχισή της. Ο ασθενής νοιώθει καλύτερα με την συνέχισή της. Ο ασθενής νοιώθει καλύτερα με την ζέστη και είναι ευαίσθητος στα ρεύματα και στις αλλαγές καιρού.
Το Ledum βοηθά για προβλήματα των αρθρώσεων κυρίως των αστραγάλων. Ο ασθενής αισθάνεται τα σημεία κρύα ή μουδιασμένα και υπάρχει βελτίωση με τα κρύα επιθέματα.

Κατάγματα
Η Arnica είναι το πτώτο φάρμακο που δίνεται σε κατάγματα. Βοηθά στο σοκ, το μωλωπισμό και το πρήξιμο.
Σε κατάγματα πλευρών ο ασθενής εμφανίζει έντονους πόνους που χειροτερεύουν με κάθε κίνηση και καλυτερεύουν με την πίεση. Το φάρμακο που χορηγείται είναι η Bryonia alba.
Το Symphytum είναι το κύριο φάρμακο για τη θεραπεία των καταγμάτων. Χρησιμοποιείται μόνο όταν τα οστά έχουν αναταχθεί. Βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση του κατάγματος.

Τραυματισμοί κεφαλής
Σε τραυματισμούς της κεφαλής το πρώτο φάρμακο που δίνεται είναι η Arnica.
Όταν το άτομο παρουσιάζει πονοκέφαλο, ζάλη και φωτοφοβία και καλυτέρευση με κρύο αέρα το ενδεικνυόμενο φάρμακο είναι ο Natrum sulfuricum.
Πολύ συχνά δίνεται σε τραυματισμούς κεφαλής εναλλάξ Arnica και Natrum sulfuricum.

Ηλίαση και θερμοπληξία
Belladonna: Πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο, έντονο κάψιμο του δέρματος. Ο πονοκέφαλος καλυτερεύει με ανύψωση του κεφαλιού προς τα πίσω, με το κεφάλι σκεπασμένο, όταν κάθεται σιωπηλός.
Glonoine: Ηλίαση, πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο. Το δέρμα καίει λιγότερο από τη Belladonna και ο ασθενής είναι χειρότερα γέρνοντας το κεφάλι πίσω ή με κρύα επιθέματα και καλύτερα ξεσκέπαστος στο ύπαιθρο ή με πίεση.

Οξείες συναισθηματικές αντιδράσεις
Aconitum: Έντονο άγχος θανάτου και ανησυχία. Ο ασθενής πιστεύει ότι σύντομα θα πεθάνει. Μετά από έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο ή ατύχημα.
Gelsemium: Έντονο άγχος πως θα τα καταφέρει, αγωνία, τρακ σκηνής, συχνουρία. Για στρες εξετάσεων.
Ignatia: Συνεχής ανάμνηση ενός θλιβερού γεγονότος, αναστεναγμοί, θλίψη, αϋπνία, ο ασθενής αποσύρεται μόνος του. για μετά από άκουσμα δυσάρεστων ειδήσεων, απώλεια αγαπημένων προσώπων, απογοητευμένο έρωτα.
Είδαμε παραπάνω κάποιες επείγουσες καταστάσεις και κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμεύουν στην αντιμετώπισή τους. Τονίζουμε πάλι ότι αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το γιατρό σας. Αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την ομοιοπαθητική για κάποιες οξείες καταστάσεις πρέπει εκ των προτέρων να έχετε δημιουργήσει το δικό σας προσωπικό φαρμακείο. Εκτός από τα φάρμακα που ήδη αναφέραμε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας ποια φάρμακα χρειάζεστε ως ιδιοσυστασία και με βάση τα προβλήματα που παρουσιάζετε. Έτσι θα έχετε στη συλλογή σας όλα τα απαραίτητα φάρμακα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά μια λίστα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που πρέπει να ανευρίσκονται στο ομοιοπαθητικό μας φαρμακείο. Προμηθευτείτε τα φάρμακα αυτά στη 200η δυναμοποίηση. Στις οξείες καταστάσεις χορηγείτε το φάρμακο τρεις φορές την ημέρα αν δεν υπάρχει άλλη οδηγία από το γιατρό σας. Σε πολύ επείγουσες καταστάσεις μπορείτε να το δίνετε και πολύ συχνότερα.

  • ACONITUM  
  • ANTIMONIUM TARTARICUM
  • APIS
  • ARNICA
  • ARSENICUM
  • BELLADONNA
  • BRYONIA
  • CALENDULA
  • CANTHARIS
  • CAUSTICUM
  • COLOCYNTHIS
  • GELSEMIUM
  • GLONOIN
  • HEPAR
  • HYPERICUM
  • IGNATIA
  • IPECACUANHA
  • KALI BICHROMICUM
  • LEDUM
  • LYCOPODIUM
  • MAGNESIA PHOSPHORICA
  • MERCURIUS
  • NATRUM MURIATICUM
  • NATRUM SULFURICUM
  • NITRIC ACID
  • NUX VOMICA
  • RHUS TOXICODENDRON
  • RUTA
  • STAPHYSAGRIA
  • SULFUR
  • SYMPHYTUM
  • VIPERASCORPIO (εφόσον υπάρχει κίνδυνος τσιμπήματος από φίδι ή σκορπιό).



***






Chyavanprash
ένα Ελιξήριο της Υγείας

από τη Σοφία Παπαδοπούλου

Το chyavanprash είναι μια πανάρχαια αγιουρβεδική φόρμουλα που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για τις αποδεδειγμένες δυναμωτικές, ανοσο-ενισχυτικές και θετικές για την υγεία ιδιότητές της. Τι ακριβώς είναι όμως αυτό το «ελιξήριο υγείας»;

Το chyavanprash είναι ένα αυθεντικό αγιουρβεδικό που καλύπτεται από πλούσιες ιστορικές αναφορές και θρύλους. Πρόκειται για ένα περιεκτικό βοτανικό τονωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία, που παρασκευάζεται σύμφωνα με μια πανάρχαια αγιουρβεδική φόρμουλα, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στο 3000 π.Χ. Μπορεί να καταναλώνεται σε ημερήσια βάση για τη διατήρηση της καλής πέψης, τη διατήρηση της ισορροπημένης και απαλλαγμένης από στρες νοητικής κατάστασης και γιατί ενισχύει αργά αλλά σταθερά την αντοχή του οργανισμού. Το chywanprash περιέχει κυρίως amla (Amalaki), ή όπως αποκαλείται στη Δύση «ινδικό φραγκοστάφυλο», το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C. Το φρούτο amla περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, καροτινοειδή, υδατάνθρακες, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη.  

Απόσταγμα σοφίας
Σύμφωνα με τη λαϊκή πεποίθηση, η αρχική φόρμουλα του chyawaprash ανακαλύφθηκε από το σοφό Chyawan, σε μια απόπειρα που έκανε να ξανακερδίσει χαμένη νεότητα και μακροζωία, ώστε να μπορέσει να απολαύσει τη συζυγική ευτυχία. Την πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη φόρμουλα του chyawanprash τη συναντούμε στην Καράκα Σαμχίτα, την αγιουρβεδική πραγματεία που συνέγραψε ο σοφός Καράκα τον 4˚ αιώνα π.Χ.
Φτιαγμένο συνήθως από περισσότερα από 40 φυτά, φρούτα, ρίζες, βότανα και ανόργανα στοιχεία που προστίθενται στον πολτό του φρούτου amla, επενεργεί στον εσωτερικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος αυξάνοντας έτσι τη φυσική ανοσία. Στην Αγιουρβέδα, το chyawanprash θεωρείται rasayana και του αποδίδονται πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων ότι διατηρεί τη νεότητα, το σφρίγος και τη ζωντάνια. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση και φθορά, πράγμα το οποίο με τη σειρά του προστατεύει το σώμα από τις συνηθισμένες ασθένειες και καθυστέρει τη φυσική πορεί της γήρανσης.
Πρόκειται για ένα ελιξήριο που σκοπό έχει τη διατήρηση της νεότητας, του σφρίγους, της ζωντάνιας του σώματος και την καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης, της άνοιας και της αδυναμίας.
Το chywanprash διατηρεί τη σωστή και ομαλή λειτουργία των κυττάρων και παράλληλα τα ανανεώνει. Ως εκ τούτου, κρατά μακριά τις ασθένειες. Τα rasayana φαίνονται να ευεργετικά αποδεικνύονται στις διαταραχές της γήρανσης, όταν η ικανότητα της επαρκούς θρέψης και διατήρησης των δυναμικών λειτουργιών φθίνει. Σύμφωνα με το Καράκα Σαμχίτα, «η λήψη του rasayana χαρίζει στο άτομο μακροζωΐα, καλά μνήμη, υγεία, νεότητα, λάμψη, βελτίωση της επίδερμίδας, βελτίωση της χροιάς της φωνής, δυνάμωνα του σώματος, δύναμη της αλήθειας των λόγων». Λέγεται επίσης ότι το rasayna απομακρύνει τη νύστα και την κόπωση, διατηρεί την αρμονία των τριών στοιχείων στο ανθρώπινο σώμα των doshas όπως αποκαλούνται Vata, Pitta, Kapha (άνεμος, χολή, φλέγμα) και εμποδίζει την πλαδαρότητα της σάρκας.
Σήμερα, υπάρχουν πολλές συνταγές για chyawanprash που περιλαμβάνουν από 20 περίπου βότανα και μπαχαρικά μέχρι 70 ή 80 συστατικά. Ωστόσο, το κύριο συστατικό, άσχετα από το ποια φόρμουλα χρησιμοποιείται, παραμένει πάντα το amla ή amalaki που αποτελεί την πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, είναι μια πηγή που μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη για πολλά χρόνια. Τα υπόλοιπα περιεχόμενα βότανα ποικίλλουν από ανανεωτικά για το αναπαραγωγικό, σύστημα, όπως ashwagandha και shatavari, μέχρι μπαχαρικά που προωθούν την καλή απορρόφηση και πέψη των τροφών. Με τη χρήση του chyawanprash είναι γεγονός ότι η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών βελτιώνεται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.

Η συνταγή
Το chyawanprash αρμονία σε όλους τους ιστούς του σώματος.
Αυτή η μοναδική «μαρμελάδα» είναι ένα μίγμα από 49 συνήθως ισχυρά αγιουρβεδικά βότανα. Ώριμο, φρέσκο amla τυλίγεται μέσα σε ένα κομμάτι ύφασμα. Όλα τα υπόλοιπα βότανα κονιορτοποιούνται και βράζονται μαζί με το τυλιγμένο amla μέχρι να μείνει το ¼ της αρχικής ποσότητας του μίγματος. Το αφέψημα κοσκινίζεται ξεχωριστά και τα amla μένουν καθαρά χωρίς σπόρους, και ποτοποιούνται. Ο πολτός σουρώνεται μέσα από ένα κομμάτι πανί και τηγανίζεται σε ghee και λάδι. Το αφέψημα και ο πολτός θερμαίνονται μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη αλοιφή και αφήνονται να κρυώσουν. Όλα τα συστατικά αναμιγνύονται με μέλι, κανέλλα, κάρδαμο, pipalli, μοσχοκάρυδο και tejpatr.
Η ακατέργαστη ζάχαρη ή το μέλι παίζουν σημαντικό ρόλο στο chyawanprash. Συνεργάζονται μεταξύ τους ως «anupan», που σημαίνει «μεταφορέας βοτάνων», αφού βοηθούν τα βότανα να απορροφηθούν βαθιά στους ιστούς και να αυξήσουν την ανοσία του οργανισμού.

Χρήσεις
Αν και η φόρμουλα του chyawanprash είναι μεγάλη για να γίνουν απόλυτα κατανοητές οι λειτουργίες του, κατηγοριοποιούμε τα βότανα ανάλογα με τις θεραπευτικές δράσεις τους. Οι κύριες λειτουργίες της φόρμουλας είναι ότι βελτιώνει την πέψη και το αναπνευστικό σύστημα, τις πηγές της μεταβολικής ενέργειας.

Πεπτικό και Ανοσοποιητικό Σύστημα
Το βασικό συστατικό του chyawanprash, το amla, περιέχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην επίσπευση της διαδικασίας της ίασης. Τακτική λήψη του chyawanprash δυναμώνει την πέψη, την απορρόφηση και αφομοίωση των τροφών και εξισορροπεί τα στομαχικά οξέα. Το τζίντζερ (πιπερόριζα), η ζεδοαρία, ο βασιλικός, το γαρύφαλλο και το κάρδαμο είναι στομαχικά ιεραπευτικά: προωθούν την πέψη και ανακουφίζουν από τη ναυτία. Η μακροπέπερη (long pepper), το dalchini και το emblica βοηθούν στην ρύθμιση της υπέρ-οξύτητας, στη δυσπεψία και το μετεωρισμό. Το tejpatr βοηθά να μειωθούν οι εντερικές κράμπες και ο μετεωρισμός. Το aegle, το κυπαρίσσι και το pisticia καταπραΰνουν τις εντερικές φλεγμονές και τη διάρροια. Η chebula και το γαρύφαλλο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η chebula αποτελεί επίσης στυπτικό και ήπιο καθαρκτικό.

Αναπνευστικό Σύστημα, Καρδιά και Εγκέφαλος
Τα pisticia, adhatoda, γλυκόριζα, inula, sida, tejpatr, βασιλικός και mesua χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση του βήχα, της ασθματικής αναπνοής και των βρογχοσπασμών. Η μακροπέπερη, το κάρδαμο και η ζεδοαρία χρησιμοποιούνται στις μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. κοινά κρυολογήματα και βρογχίτιδα) και την ασθματική αναπνοή.
Το εξαιρετικό αυτό μίγμα των αγιουρβεδικών βοτάνων λειτουργεί ως καρδιοτονωτικό και βοηθά στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Το chyawanprash θρέφει επίσης τα κύτταρα του εγκεφάλου υποστηρίζοντας το νευρικό του εγκεφάλου υποστηρίζοντας το νευρικό σύστημα και βελτιώνει το συντονισμό και τη δύναμη της μνήμης. Το τονωτικό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους σπουδαστές καθώς αυξάνει τις νοητικές ικανότητες της συγκράτησης και της ανάκλησης. Επιπλέον, η φόρμουλα έχει καταπραϋντική δράση επί της νευρικής ενέργειας και του στρες ενώ παράλληλα, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Άλλα Οφέλη
Η τακτική λήψη του chyawanprash διευκολύνει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων. Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της υγρασίας μέσα στους πνεύμονες και χαρίζει νέα ενέργεια στο αναπνευστικό σύστημα. Το chyawanprash συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος, ενδυναμώνει το ήπαρ και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Προωθεί την καθοδική ενέργεια μέσα στο σώμα και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Εκτός όλων αυτών, η βοτανική «μαρμελάδα» βοηθά στην αποβολή των άχρηστων ουσιών χωρίς να επιβαρύνει και καταβάλλει το ουροποιητικό σύστημα.
Η ολιστική παράδοσιακή φόρμουλα του chyawanprash βελτιώνει την υφή του δέρματος, του χαρίζει λάμψη και καταπολεμά τις βακτηριακές δερματικές μολύνσεις. Προωθεί το μεγάλωμα των μαλλιών και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα το δυνάμωμα των δοντιών και των οστών. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην ανακούφιση του βήχα και του άσθματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τονωτικού ενεργού κατά της εξελικτικής πορείας της γήρανσης και συμβάλλει στη διατήρηση της νεότητας. Το chyawanprash αυξάνει τη γονιμότητα, ομαλοποιεί τον καταμήνιο κύκλο και βοηθά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες σύλληψης. Βελτιώνει επίσης το μυϊκό τόνο αυξάνοντας τη σύνθεση των πρωτεϊνών.
Σύμφωνα με το Charaka Samhita, ο καλύτερος τρόπος λήψης του chyawanprash είναι μετά τον καθαρισμό του σώματος, την εφαρμογή διαλογισμού και προσευχής και όταν έχουμε αποκτήσει ευχάριστη διάθεση. Το βοτανικό δωμάτιο, με μέτρια θερμοκρασία που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος, τουλάχιστον, κατά τις θερμές εποχές, ενώ καθημερινή λήψη μιας δόσης των 12-24 γραμμαρίων μαζί με γάλα ή νερό είναι αρκετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου