Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φυσική Διατροφολογία



Υπεύθυνος Εκπαίδευσης:
Χρονοπουλου Ματινα, Φυσικοπαθητικός

Τι είναι ο Φυσικός Διατροφολόγος;

Με τις γνώσεις που αποκτά για τα είδη, τα χαρακτηριστικά, την ενεργειακή αξία και τη σωστή χρήση των τροφών, αναδεικνύεται σε συμπαραστάτη άλλων θεραπευτικών μεθόδων αλλά και σε ικανό βοηθό διατήρησης της υγείας.
Αν και η Φυσική Διατροφολογία δεν φτάνει την πληρότητα και το βάθος της Φυσικοπαθητικής Διατροφολογίας, ωστόσο, προσφέρει μια εμπεριστατωμένη γνώση υποστηρικτικού χαρακτήρα, πάνω στη Φυσική Διατροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που η θεραπεία ενός ασθενή με οποιοδήποτε θεραπευτική μέθοδο δεν έχει την αναμενόμενη πορεία και έκβαση. Αυτό, συχνά, συμβαίνει γιατί η θεραπεία παρεμποδίζεται ή καθυστερεί λόγω της ακατάλληλης ή ακόμη κι επικίνδυνης διατροφής που ακολουθεί ο θεραπευόμενος. Ακριβώς, εδώ, ξεκινάει ο ρόλος του Φυσικού Διατροφολόγου που με τις κατάλληλες συμβουλές βοηθά τον θεραπευόμενο να αναπροσαρμόσει, να βελτιώσει και να οργανώσει τη διατροφή του, ώστε να στηρίξει σημαντικά και να ισορροπήσει τη γενικότερη υγεία του.
Επιπλέον, όμως, ένας Φυσικός Διατροφολόγος έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα και στη λεγόμενη «φάση της υγείας» στις χρονικές δηλαδή εκείνες περιόδους που δεν μας απασχολεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Στη φάση αυτή βοηθά ιδιαίτερα, στο να διατηρηθεί, ακόμη και να βελτιωθεί περισσότερο η υγεία, με την κατάλληλη διατροφή.
Η εκπαίδευση στη Φυσική Διατροφολογία μεταξύ των άλλων παρέχει πληροφορίες σχετικά με:
1τους νόμους που διέπουν την εξισορροπημένη διατροφή
2τους θεμελιώδεις διατροφικούς κανόνες
3τους συνδυασμούς των τροφών
4τα είδη των θρεπτικών ουσιών
5 η τροφή σαν φάρμακο
6το αδυνάτισμα με φυσικό τρόπο χωρίς εξαντλητικές δίαιτες
7αποτοξίνωση και νηστεία κ.α.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθήματα Εξιδίκευσης:
Φυσικοπαθητική Διατροφολογία & Θεραπεία

*Η Τροφή σαν Φάρμακο
*Βασικές Αρχές Διατροφολογίας
*Φυσικοπαθητική Διατροφολογία & Θεραπευτικά Modalitiew
*Tοξικότητα, Αποτοξίνωση & Νηστεία

Μαθήματα Συμβουλευτικής

*Βασικές Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας
*Επαγγελματική Συμπεριφορά, Δεοντολογία & Ηθική

Ιατρικά Μαθήματα

*Φυσιολογία
*Βασικές Αρχές Βιοχημείας για τη Διατροφολογία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

*Για Επαγγελματική Επιμόρφωση ή Ερασιτεχνική εφαρμογή
Διάρκεια: 230 ώρες

*Συμπληρωματική Κατάρτιση για Επαγγελματίες Υγείας
Διάρκεια: 188 ώρες

***

ταχυόνια
Η ενέργεια του μέλλοντος


Όλοι γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια ότι γύρω από τη Γη υπάρχει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
Και οι περισσότεροι σιγά σιγά συνειδητοποιούμε ότι εμείς οι άνθρωποι κάνουμε τα πάντα για να διαταράξουμε αυτό το πεδίο, διακόπτοντας με τεχνικά μέσα τη φυσική ροή της ενέργειας.
Φυσικά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω ούτε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την αγαπημένη μας τεχνολογία! Μπορούμε όμως να εναρμονίσουμε και πάλι όλα τα… επιτεύγματά μας με τη φύση και τα ταχυόνια ως φορείς πληροφοριών μπορούν να βοηθήσουν στο έργο αυτό.

Για τους περισσότερους, τα ταχυόνια είναι αόρατα ενεργειακά υποατομικά σωματίδια. Όσοι όμως πιστεύουν ότι η Γη είναι ένας τόπος περιορισμών, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι μπορεί να κατοικούμε σε ένα υλικό σώμα, αλλά το σώμα αυτό μας επιτρέπει να έχουμε πολύ ιδιαίτερες εμπειρίες, ταξιδεύοντας μέσα από τις μορφές στη συνειδητότητα. Και τα ταχυόνια μας το υπενθυμίζουν αυτό. Τα αυθεντικά ταχυονισμένα προϊόντα –πρωτοπόροι στην τεχνολογία αυτή είναι οι εταιρείες Fostac & BioPhoenix- αποτελούν «κεραίες» ταχυονικής ενέργειας και με την τελειότητα της δομής τους ενισχύουν τις διαδικασίες της εναρμόνισης και προάγουν την ποιότητα ζωής. Τα προϊόντα που σας παρουσιάζουμε εδώ, είναι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά που διαθέτει στην Ελλάδα η εταιρία Cosmic Power.

Σωστή ροή ενέργειας
Επειδή η καλή υγεία εξαρτάται από το καθαρό ενεργειακά περιβάλλον, ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό. Τα ταχυονισμένα προϊόντα λειτουργούν σαν κεραίες ελεύθερης ενέργειας για την εξουδετέρωση και καθαρισμό όλων των ειδών ηλεκτρομαγνητικού νέφους (καλώδια παροχής ρεύματος, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές κτλ) και για την εναρμόνιση των γεωπαθητικών ακτινοβολιών (ρεύματα Hartman, Curry κτλ). Ιδανικά γι’ αυτό το σκοπό είναι το Radimax, που εναρμονίζει κάθε είδους χώρο και επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό, διασφαλίζει υγιεινό ύπνο και ιδανικές συνθήκες διαλογισμού, το μικροσκοπικό Electric mini και η πυραμίδα που εκτός από την εναρμόνιση χώρων, προάγει την ελεύθερη σκέψη και διαλύει τα εσωτερικά μπλοκαρίσματα.

Η ράβδος της αφθονίας
Η ράβδος BioPhoenix αποκαθιστά την αρμονική ροή της ενέργειας, διαλύοντας την ακαμψία και επιτρέποντας στην αφθονία να διατρέξει και πάλι όλους τους τομείς της ζωής. Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην εφαρμογή του φενγκ σούι. Την μικρή αυτή ράβδο μπορείτε να την κρατάτε στο χέρι, να τη μεταφέρετε στην τσέπη ή στο πορτοφόλι σας, να τη φυλάτε στο γραφείο ή στο σπίτι.

Πως τα πάτε με τους βιορυθμούς;
Αν έχετε συνδέσει το τζετ λαγκ με υπερατλαντικά ταξίδια, μάλλον κάνατε λάθος! Ακριβώς την ίδια δυσφορία που νιώθουν εργαζόμενοι και ταξιδιώτες προκαλούν πολλές καθημερινές καταστάσεις. Αν λοιπόν η δουλειά σας έχει να κάνει με.. βάρδιες η γενικότερα χρειάζεται να προσαρμόζετε τις ώρες ύπνου σας, το μενταγιόν Jet Lag θα διευκολύνει την προσαρμογή σας και θα σας απαλλάξει από ναυτίες και ζάλες. Γενικότερα το μενταγιόν  Lag εξισορροπεί οποιαδήποτε σωματική λειτουργία η οποία έχει να κάνει με ρυθμούς, όπως η εμμηνόρροια και οι αναπνευστικοί και καρδιακοί παλμοί, και το ορμονικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ρεφλεξολογία και στο βελονισμό.

Ασπίδα προστασίας
Το οκτάγωνο μενταγιόν Protective Shield της BioPhoenix προστατεύει, ενισχύοντας την αρμονία και την εσωτερική πληρότητα. Παράλληλα, μειώνει το στρες, την επιθετικότητα και τις πιθανότητες τραυματισμού. Ταιριάζει τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Κάποιος να με ακούει…
Για να μην παραμένουν οι ευχές σας πάντα… ευχές, μπορείτε να τις γράψετε, να τις τοποθετήσετε κάτω από τον Transmitter της BioPhoenix και αυτός απλώς να συνδέσει τους «στόχους» δείχνοντάς σας το μονοπάτι προς την εκπλήρωσή τους. Βοηθάει επίσης τον κάτοχό του να ξεκαθαρίσει το μυαλό και τις πραγματικές επιθυμίες του.

Η υγεία στο πιάτο σας
Και όχι μόνο στο πιάτο σας αλλά και στο ποτήρι σας. Στις τελευταίες δεκαετίες η ποιότητα του νερού μειώνεται σταδιακά και μελέτες έχουν αποδείξει ότι ιδιαίτερα τα νιτρικά άλατα έχουν βλαβερές επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα. Χρησιμοποιώντας ταχυονική ενέργεια για την αναζωογόνηση του νερού μπορείτε να επιτύχετε την αναδόμηση των βλαβερών στοιχείων, άρα την εξουδετέρωσή τους, τη βελτίωση των ενεργειακών μονάδων του, όπως επίσης και τη μείωση κατανάλωσης. Η Fostac προτείνει ταχυονισμένα προϊόντα που εφαρμόζονται ακόμα και στην κεντρική παροχή κτιρίων, όπως το AquaFlow, ή απλά στις βρύσες του σπιτιού όπως το Aquivator και το AquaJet.  Όσο για τα τρόφιμα, το Fostac FrigoFrig αυξάνει τη φρεσκάδα και την αντοχή τους, ένω το μενταγιόν Detox θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιτά κιλά, αλλά και να υιοθετήσετε μια σωστή στάση απέναντι στη ζωή που θα προάγει την αποτοξίνωση του σώματος, θα καθαρίσει τη λέμφο και θα εξισορροπήσει το Px.Px.
Τα ταχυονισμένα προϊόντα μέσω της διαδικασίας FOSTAC εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία  Cosmic Power (Αγίου Ιωάννου 18-20, Εμπορικό Κέντρο Venus, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210.6009990 & 6944.866430), οι σύμβουλοι της οποίας θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη γκάμα των προϊόντων και τη χρήση τους. Επίσης, η Cosmic Power διοργανώνει συχνά σεμινάρια για όλους όσοι θέλουν είτε να γνωρίσουν καλύτερα και να εμβαθύνουν στη φιλοσοφία των ταχυονισμένων προϊόντων είτε να αποκτήσουν ανάλογη επαγγελματική κατάρτηση.

Προσοχή: Τα ταχυονισμένα προϊόντα δεν αντικαθιστούν τιος ιατρικές συμβουλές ή τις θεραπείες της κλασικής ιατρικής.
Reiki

Η πνευματική του διάσταση

Όπως είναι γνωστό, το Reiki είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που ανακάλυψε ο Γιαπωνέζος Mikao Usui στις αρχές του 20ου αιώνα. Η λέξη Reiki μεταφράζεται ως «Συμπαντική Ζωτική Ενέργεια» αλλά μπορεί να μεταφραστεί και ως «Πνευματική Αφύπνιση» ή ως «η εναρμόνιση του Συμπαντικού Πνεύματος της Δημιουργίας με το δικό μας».

Μια ιστορική αναδρομή

Ο Mikao Usui εκπαίδευσε στο σύστημά του έναν αριθμό δασκάλων, πολλοί από τους ένα αριθμό δασκάλων, πολλοί από τους οποίους το δίδαξαν στους δικούς τους μαθητές. Από αυτούς τους δασκάλους έχουν δημιουργηθεί πολλές διαφορετικές γραμμές του Reiki, οι οποίες εξασκούνται και σήμερα στην Ιαπωνία. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υπάρχει η σχολή που ίδρυσε ο ίδιος ο Usui, και η οποία λέγεται Usui Reiki Ryoho Gakkai. Είναι μια ‘‘κλειστού’’ τύπου σχολή, η οποία δεν αφήνει να διαρρεύσουν πολλά στοιχεία και πληροφορίες προς τα έξω.
Το Reiki μεταφέρθηκε στη Δύση από την Hawayo Takata, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Chujiro Hayashi, και ο οποίος από τη μεριά του ήταν μαθητής του ίδιου του Usui. Σχεδόν όλες οι μορφές Reiki που ασκούνται στη Δύση προέρχονται από τις διδασκαλίες της Takata.
H Takata μετέδωσε ορισμένες πληροφορίες για τον ιδρυτή και την ιστορία ανακάλυψης του συστήματος του Reiki, με σκοπό να μπορέσει να τραβήξει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Δύσης. Όλο το βάρος των διδασκαλιών της  Takata δόθηκε στο καθαρά θεραπευτικό μέρος. Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι δυτικοί αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναζητήσουν τις πηγές και την εξέλιξή του στη χώρα που το γέννησε, την Ιαπωνία. Η αναζήτηση τους απέδωσε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικά με το πνεύμα και την πρακτική του όλου συστήματος. Οι πληροφορίες αυτές, παρ’, ότι αντικρούουν φαινομενικά κάποιες πλευρές του όπως διδάχτηκε στη Δύση, στην πραγματικότητα συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τη σύλληψη του ιδρυτή του.

Το αυθεντικό σύστημα

Ένας απ’ τους ερευνητές του Reiki  στην Ιαπωνία είναι ο Frank Arjava Petter, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του ‘‘Η Φωτιά του Reiki’’ και ‘‘Η Κληρονομιά του Mikao Usui’’, μεταφέρει μια σειρά από στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Usui. Σύμφωνα με αυτά, ο Usui ήταν Βουδιστής μεγαλωμένος στην αίρεση Shingon και αργότερα μεταπήδησε στην αίρεση Tendai. Η εμπειρία του στο βουνό Kurama περιγράφεται στον Βουδισμό ως «Φώτιση» ή ως «Πνευματική Αφύπνιση» και πιο ειδικά στο Ζεν, ως satori. O Usui είχε το δικό του satori, μέσα από το οποίο συνειδητοποίησε την Ουσία της ύπαρξης του, και ‘‘είδε’’ τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. από εκεί και μετά άρχισε να διδάσκει το σύστημα που έγινε γνωστό ως Reiki.
Το σύστημα που εφάρμοζε ο Usui ήταν μια απαλή και ευγενική τέχνη με την ονομασία Reiki Ryoho ή ‘‘Reiho’’. Το Reiho ήταν ένα απλό σύστημα. Ήταν κυρίως ένα σύστημα πνευματικής αφύπνισης για λαϊκούς, το οποίο μπορούσε συγχρόνως να βοηθήσει καθοριστικά και θεραπευτικά. Χαρακτηριζόταν από το ταοϊστικό πνεύμα του ‘‘wei wu wei’’, ‘‘κάνοντας χωρίς να κάνουμε κάτι’’, ‘οπου η κορ’υφωση της ανθρώπινης παρουσίας πραγματοποιείται με την εναρμόνιση της με την Συμπαντική Ενέργεια, με αυτήν την ίδια τη Ζωή. Περιελάμβανε τις Πέντε Αρχές που αποτελούσαν την καρδιά της διδασκαλίας, και που η ενθύμησή τους στην καθημερινή ζωή αποτελεί το βοηθητικό πλαίσιο για της εξάσκηση της παρατήρησης και της προσοχής.
Το μεγαλύτερο ζητούμενο της εξάσκησης στο σύστημα του Usui ήταν η συνεχής παραμονή της σκέψης στο παρόν. Όπως πολλοί άλλοι, ο Usui συνειδητοποίησε ότι η βασικότερη αιτία της ανθρώπινης δυστυχίας είναι ο ασταμάτητα δραστήριος νους. Η λύση του προβλήματος δεν θα μπορούμε να είναι άλλη από τη συνεχή επαναφορά του νου στον παρόν, χρησιμοποιώντας διάφορα βοηθητικά μέσα. Οι Πέντε Αρχές είναι το κατ’ εξοχήν βοηθητικό μέσο απεγκλωβισμού του νου, το οποίο αναφέρεται ταυτόχρονα σε μερικά από τα πιο σοβαρά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Την ανησυχία και το φόβο, το θυμό, την ευγνωμοσύνη ή την απουσία της, την πνευματική εργασία και την ευγενική συμπεριφορά ή τη συμπεριφορά που προκαλεί πόνο στις άλλες υπάρξεις.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε ο άνθρωπος να εξασκεί την παρατήρηση του εαυτού του, επιστρέφοντας στην πραγματικότητα της παρούσας στιγμής, όπου κι αν βρισκόταν, ό,τι κι αν έκανε. Δεν χρειαζόταν να γίνει μοναχός και να εγκαταλείψει τον κόσμο και τις δραστηριότητες μέσα σ’ αυτόν, αλλά μπορούσε να εργάζεται πνευματικά έστω κι αν δεν είχε προτίμηση προς κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Μέσα από τη δική του πνευματική αφύπνιση ο Usui συνειδητοποίησε ότι η πνευματικότητα και η θρησκευτικότητα δεν ταυτίζονται, και ότι μπορούσε κανείς να κάνει πνευματική πρόοδο χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει σε κάποια θρησκευτική ομάδα. Η καρδιά της πνευματικότητας βρίσκεται στην κατάκτηση μεγαλύτερης συνειδητότητας και στην επίγνωση της παρούσας στιγμής, και όχι στα δόγματα, τις διδασκαλίες και τα θρησκευτικά τυπικά.
Προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές του προς το σκοπό αυτόν, τους συγκέντρωνε κάθε εβδομάδα για ομαδική άσκηση. Στις συναντήσεις αυτές κάνατε μια μορφή διαλογισμού με την ονομασία Hatsurei Ho για την ενδυνάμωση της συγκέντρωσης και της προσοχής του νου, ασκήσεις για την ενέργεια (γιαπωνέζικα Ki Ko, κινέζικα Chi Kung), και πρακτική στο Reiki μεταξύ τους. Έτσι, προσφερόταν ένα πλήρες σύστημα για την θεραπεία του σώματος και του νου, μέσω της εναρμόνισης με την Συμπαντική Ενέργεια. Ταυτόχρονα, και σε συνδυασμό με την εργασία πάνω στις Πέντε Αρχές, μπορούσε κανείς να καλλιεργήσει την αυτογνωσία του με απώτερο στόχο την πνευματική αφύπνιση και τη φώτιση.

Οι δύο όψεις

Για λόγους που αγνοούμε, αλλά που είναι πιθανό να σχετίζονται με την προτεραιότητα που έχει η σωματική υγεία, το Reiki που διαδόθηκε στη Δύση έριξε το βάρος κατ’ αποκλειστικότητα στη θεραπευτική πλευρά. Η πνευματική διάσταση παραμελήθηκε εντελώς, μέχρις ότου έκαναν την εμφάνιση τους τα στοιχεία που φέρανε στο φως ερευνητές όπως οι Frank Arjava Petter, Hirashi Doi, Dave King και άλλοι. Χάρη στα στοιχεία αυτά έγινε φανερό η αρχική πρόθεση του Usui που ήταν να προσφέρει στους ανθρώπους ένα σύστημα πνευματικής αφύπνισης και ψυχο-σωματικής θεραπείας.
Αναμφίβολα, μπορεί κανείς να επιλέξει την πνευματική ή την θεραπευτική διάσταση του συστήματος, αξιοποιώντας τα βοηθητικά στοιχεία που η καθεμία προσφέρει. Φαίνεται όμως ότι η ισορροπημένη παράλληλη εξάσκηση και των δύο προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια.
Το Reiki είναι ένα ευγενικό σύστημα πνευματικής εργασίας και θεραπείας. Περιλαμβάνει και τις δύο όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης – πνευματική και υλική – και χρησιμοποιεί ως βασικό βοηθητικό τους μέσο τον ‘‘ενδιάμεσο παράγοντα’’, την Συμπαντική Ενέργεια που λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσά τους. Αυτός ο ‘‘ενδιάμεσος παράγοντας’’ είναι σε θέση να επηρεάσει καθοριστικά την υγεία της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλα τα επίπεδα της. Όμως, ενώ είμαστε αξοικειωμένοι και ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τη σωματική και ψυχολογική υγεία, δεν δείχνουμε το ίδιο ενδιαφέρον για την πνευματική υγεία. Έτσι, αφήνουμε έξω από τη φροντίδα μας ένα σημαντικότατο κομμάτι της ύπαρξής μας και μαζί μ’ αυτό χάνουμε την ευκαιρία για μια ολιστική και ισορροπημένη εργασία με τον εαυτό μας.
Το Reiki, έτσι όπως το συνέλαβε και το πρόσφερε ο ιδρυτής του Mikao Usui, μας προσφέρει τις αρχές και τα μέσα για να εργαστούμε πάνω στην ολότητα της οντότητας μας. Εκείνο που χρειάζεται να ενσωματώσουμε στην οπτική και πρακτική μας, είναι η πνευματική διάστασή του, η οποία συμπληρώνει αρμονικά την θεραπευτική του πλευρά. Και οι δύο μαζί, θεραπεύουν την ολότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου