Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ΤΡΟΦΗ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΠΛΟ



·        Η κοινωνία γίνεται ένα ζαλισμένο κοπάδι και αυτό συνεπάγεται άρνηση συνεργασίας, οι άνθρωποι δύσκολα συνεργάζονται και επειδή ο καθένας διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους ή απομονώνεται, είναι πιο εύκολο να ελέγχονται όλοι οι άνθρωποι. Η λάθος εκπαίδευση διαμορφώθηκε διότι έχασε τον κύριος στόχο της που είναι η ανάπτυξη ελεύθερων και δημιουργικών προσωπικοτήτων. Η εκπαιδευτική μηχανισμοί αποσκοπούν σήμερα στην ανάπτυξη συμβατότητας του ατόμου στο υπάρχων σύστημα παραγωγής. Ενώ η πραγματική μάθηση γίνεται μέσο ανακάλυψης, όχι μέσο επιβολής κάποιας αλήθειας. Ο τρόπος που εκπαιδεύονται οι άνθρωποι στα σχολεία είναι ίδιος ακριβώς που εκπαιδεύονται οι φώκιες τα σκυλιά και οι τίγρεις στο τσίρκο, έκανε το νούμερό της η φώκια, θα φάει ψάρι, δεν το έκανε δεν θα φάει.
·        Η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει υποβληθεί σε μια μαζική ψύχωση, σε μια μαζική φαντασίωση με διάφορες πλευρές, οπτικές γωνίες και διαστάσεις, που προσφέρουν χιλιάδες επιλογές ζωής, χιλιάδες επιλογές πραγματικότητας και κόσμων για να ζήσουν οι άνθρωποι της γης. Βέβαια δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν όλοι. Κάποιοι επιλέγουν να διαμορφώσουν μόνοι τους την δική τους πραγματικότητα και να μην πάρουν μια προκατασκευασμένη, τυποποιημένη, ασφαλή, εγγυημένη, αξιόπιστη, αλάνθαστη, αποστειρωμένη και σαφώς ελεγχόμενη.
·        Εφόσον αυτό που ονομάζουμε πολίτης συνεπάγεται την ύπαρξη πολιτείας, που θα προκαλέσει, που θα διαμορφώσει την συνείδηση του ως πολίτης. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο πολίτης δεν είναι παρά ο απόγονος του οπλίτη, η οποία αποτελεί αναγραμματισμό της ίδια λέξης στην ελληνική γλώσσα, που φανερώνει ακόμα μια φορά την σοφία της. Ο οπλίτης όμως προϋπήρξε του πολίτη διότι η αγροτικές κοινωνίες είχαν δεχθεί άλλες νομαδικές και οι νομάδες είτε σαν κυνηγοί είτε τροφοσυλλέκτες νομάδες, είχαν τους οπλίτες προστασίας της φυλής. Επομένως ο οπλίτης είναι εκείνη η αρχέγονη φύση, θα λέγαμε μέσα σε κάθε πολίτη, που αφυπνίζεται και ενεργοποιείται όταν η καιροί για την κοινωνία είναι δύσκολη, έτσι ο πολίτης ξαναγίνεται οπλίτης. Αυτό εθιμοτυπικά αλλά και βάση νόμου θεσπισμένων, λειτουργούσε στην αρχαία ελληνική δημοκρατία, όπου οι πολίτες γινόντουσαν και οι οπλίτες που θα μετείχαν στην μάχη για τον αγώνα άμυνας για την πατρίδα τους.
·        Πολύ αργότερα όταν έγιναν οι αυτοκρατορίες αναγκάστηκαν να κληθούν μισθοφόροι για να υπερασπίσουν τα σύνορα της αυτοκρατορίας, όταν δηλαδή η συνείδηση του πολίτη δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα σύνορα της αυτοκρατορίας γιατί ήταν γεννημένη σαν ιδέα για ποιο στενά όρια, για πολιτεία, οι αυτοκρατορίες λοιπόν δεν θέλουν πολίτες, θέλουν υπηκόους και έτσι γίνονται όλα ξεκάθαρα στην συνείδηση μας.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κύπρο, επιβάλλει όρους διατροφής. Το Ιούνιο του 2006, ο Αμερικανός πρέσβης παρέδωσε έγγραφο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, όπου καλεί την Επιτροπή Περιβάλλοντος να αποσύρει την πρόταση νόμου που προβλέπει τα μεταλλαγμένα προϊόντα να μπαίνουν σε ξεχωριστά ράφια του σούπερ μάρκετ, διαφορετικά θα διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ενώ την ίδια ώρα, τίποτα δεν θα γίνεται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών σας. Επίσης, αν η Κύπρος κάνει παρακοή, θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπορική πολιτική των Η.Π.Α. δείχνει να ταυτίζεται με τη Βιομηχανία Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων, έχοντας επιλέξει ξεκάθαρα τη στρατηγική παραπλάνησης του καταναλωτή.
80% των Ευρωπαϊκών καταναλωτών εναντιώθηκαν στα μεταλλαγμένα, την ίδια στιγμή που αρκετοί μορφωμένοι έλληνες εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται για τον κίνδυνο των μεταλλαγμένων. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο, κάτω από την πίεση του αφόρητα πολιτικά 80% ψήφισε όχι στους Βιομήχανους Βιοτεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης των Η.Π.Α. που θέλησε να επιβάλλει την μεταλλαγμένη λεοκράμβη και άλλων επτά ποικιλιών, με εξαίρεση το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μοσάντο. Τον ίδιο καιρό η εταιρία Syngenta παραδέχθηκε σε άρθρο του Nature ότι τα τελευταία χρόνια πούλησε εντός Η.Π.Α. εκατοντάδες τόνους μη εγκεκριμένου καλαμποκιού. Όταν αποκαλύφθηκε, όχι μόνο δεν ενημέρωσαν αγρότες και καταναλωτές, αλλά έκαναν συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών με την κυβέρνηση για το πότε και πώς θα ανακοινωθεί. Για να καταλάβετε την υποκρισία σε εγκληματικό βαθμό, φανταστείτε ότι η ίδια η εταιρία διαφημίζει το μεταλλαγμένο χρυσό ρύζι της ως θαυματουργή λύση για την έλλειψη της βιταμίνης Α.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καταστήσει δυνατό τον εντοπισμό του τροποποιημένου DNA ψήφισε να γίνει αυστηρότερη η σήμανση σε όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, που έχουν γενετικά τροποποιημένη ουσία σε ποσοστό 0,5% αντί του 1% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο Υπουργός Υγείας των Η.Π.Α. Tommy Tomson, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις Αμερικάνικες Εταιρίες με 4 δις δολάρια το χρόνο, ενώ το 70% των προϊόντων παράγονται εκεί.
Στις 25, 26, 27 Νοεμβρίου του 2005, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Βαλκανική Συνδιάσκεψη για τα μεταλλαγμένα. Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά. Πριν 20 χρόνια υπήρχαν εκατοντάδες εταιρίες σπόρων σε όλον τον κόσμο. Σήμερα μόνο 10 ελέγχουν το 43% της παγκόσμιας αγοράς του συνόλου των σπόρων. Έξι εταιρίες κατέχουν το 54% των πατέντων πάνω στα μεταλλαγμένα, ενώ το 98% της αγοράς μεταλλαγμένων σπόρων και το 70% της αγοράς των φυτοφαρμάκων ελέγχουν 6 πολυεθνικές εταιρίες (Monsanto, Aventis, Dupont, Zeneca) στις Η.Π.Α. και (Sygenta, Bayer) στην Ευρώπη.

Και μετά κάθομαι και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν συζητιούνται αυτά τα ζητήματα μεταξύ των Chef και των μαγείρων όλου του κόσμου, αρνούμενοι να μολύνουμε με βλαβερά προϊόντα το φαγητό του φίλου, του αδελφού, του πελάτη μας. Αλλά πώς να γίνει αυτό στα διάφορα γαστρονομικά φεστιβάλ όπου βραβεύεται το αμπαλάζ περισσότερο από το περιεχόμενο, καθώς και στα διάφορα γαστρονομικά συνέδρια που σπονσοράρονται από εταιρίες μεταλλαγμένων τροφίμων; Δεν ελπίζω λοιπόν στους αρμόδιους που θα έπρεπε να ασχολούνται, ούτε φοβάμαι τους ειδικούς, γιατί πιστεύω ότι μόνο ο ίδιος ο καταναλωτής καλείται σήμερα να αγαπήσει αληθινά τον εαυτό του, ξεκινώντας από τη διατροφή που ο ίδιος θα επιλέγει ελεύθερα και όχι δια της εν μέσω επιβολής εταιριών.
Το «όλα για το χρήμα» καταρρέει μαζί με την υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου. Ακόμα και εκείνοι που αρνούνται να το δουν, θα τους το δείξει η κοιλιά τους, διότι η «γαστήρ» αποτελεί πηγή πάσης ηδονής, όπως έλεγε ο Επίκουρος, αλλά και από την άλλη, στεγάζει και τις επτά πύλες της Κολάσεως, όπως έλεγαν οι χριστιανοί ασκητές.
Το φαγητό χρησιμοποιείται σήμερα σαν ύστατο καταφύγιο της διατροφής, διότι είναι τόσο συγκαλυμμένο από την υψηλή αισθητική, που γίνεται εξίσου μη αναγνωρίσιμο στον πελάτη, όσο και η πρώτη ύλη στα χέρια που θα την μαγειρέψουν, εφόσον ο μάγειρος αδυνατεί να ανιχνεύσει με τις αισθήσεις του ένα γενετικώς τροποποιημένο τρόφιμο. Σε άλλους χώρους τα πράγματα είναι πιο ευδιάκριτα. Η σπατάλη χρόνου και ενέργειας για να δημιουργηθεί ένα τερατούργημα και που μόνο βλάβη θα επιφέρει, αποτελεί την αποθέωση του βαρβαρισμού, όπως συνέβη πρόσφατα στη Eurovision.

Η ειδική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας για το πώς να χρησιμοποιούν την ψυχολογία του όχλου προκειμένου να τον ελέγχουν, αποκαλύπτει ξεκάθαρα την ύπαρξή μας ομαδικής συνείδησης που διέπει τον συγκεκριμένο όχλο.
Είναι δυνατόν και θεοσεβούμενος παπάς παρέα με έναν δεκαεξάρη αναρχικό, έναν καθηγητή κοινωνιολογίας και μαζί στην ίδια παρέα ένας νεαρός φοιτητής ιατρικής δίπλα σε ένα οικοδόμο από κάποιο ορεινό χωριό, να χτυπιούνται όλοι μαζί εξαγριωμένοι και να αλαλάζουν βαρβαρικά. Αν αυτό θα ήταν δυνατό να συμβεί, τότε αυτό θα αποδείκνυε την ύπαρξη μιας συλλογικής συνείδησης που κατευθύνει αυτήν την παρέα υπερνικώντας τις ατομικές τάσεις. Κι όμως κάτι τέτοιο συμβαίνει τόσο στον πόλεμο όσο και στο γήπεδο.
Πολλές εταιρίες βιοτεχνολογίας μεταξύ των οποίων οι 8 μεγαλύτερες του κόσμου (Bayer, Ciba-Geigy, Dupont, Monsanto, Hoechst, ICI, Rhone Poulenc και Dow Elanco), κάνουν από παλιά έρευνες στην παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, καθώς και όλες οι μεγάλες εταιρίες εμπορίας δημητριακών.
Η SAGE (νέοι επιστήμονες για μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη γενετική μηχανολογία) αναφέρει ότι: Η βιομηχανία τροφίμων βάζει παραπάνω από τη δημόσια υγεία τα κέρδη της.
Είναι γεγονός, αυτό που τρώμε δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Πώς όμως φθάσαμε ως εδώ;
Τα πρώτα πειράματα σε φυτά έγιναν το 1882. Οι πρώτοι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι φυτεύτηκαν σε ένα χωράφι στην Κίνα το 1990. Το 1996 φυτεύτηκαν οι πρώτες εμπορικές καλλιέργειες. Σήμερα καλλιεργούνται με μεταλλαγμένους σπόρους 500 εκ. στρέμματα. Την τελευταία εικοσαετία ο άνθρωπος διαλέγει τον σκληρό δρόμο και επεμβαίνει στον Γενετικό Κώδικα, το DNA που είναι το κλειδί της ζωής.
Η γενετική μηχανική και βιοτεχνολογία, έχουν δημιουργήσει πολλά μεταλλαγμένα όπως:
·        Καλαμπόκι-σόγια που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαδιού με λιγότερα κορεσμένα λίπη.
·        Πατάτες με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, που θα απορροφούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα.
·        Φρούτα και λαχανικά με υψηλά επίπεδα βιταμινών C, E καθώς και Β-καροτίνης, συστατικά που συμβάλουν προληπτικά στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών.
·        Φυτά ανθεκτικά στα καταστροφικά έντομα και ζιζάνια.
·        Φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία.
·        Γευστικότατες πατάτες όλο το χρόνο που έχουν φυσιολογική γεύση και άρωμα.
Σήμερα, μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των κινδύνων που διατρέχουμε από την καλλιέργεια αλλά και την κατανάλωση των μεταλλαγμένων:
·        Η αύξηση των αλλεργιών.
·        Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
·        Η αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας και εξασφάλιση των παραδοσιακών ποικιλιών.
·        Η πιθανή παρουσία τοξικών ουσιών μπορεί να είναι σκόπιμη, ή ακούσια και μη προβλέψιμη.
·        Η πιθανή μεταβολή θρεπτικών συστατικών σκόπιμη ή ακούσια και απρόβλεπτη.
·        Η πιθανή παρουσία ιών ή τεχνητών συνδυασμών τους ή ακόμα και καρκινογόνων ουσιών.
·        Η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα τη βλάβη των κοινωνιών των οικονομιών πολλών χωρών.
Η εκδήλωση του προβλήματος έφερε στην επιφάνεια, το πρόβλημα της απουσίας σύγχρονων μηχανισμών αποτελεσματικού ελέγχου και προστασία της υγείας των καταναλωτών, τόσο σε εθνικό όσο σε υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να αναζητάμε:
·        Προϊόντα που έχουν τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.
·        Προϊόντα βιολογικής προέλευσης.
·        Λαχανικά και φρούτα στην εποχή τους.
·        Να αποφεύγουμε προϊόντα υψηλού κινδύνου, όπως τα σοκολατοειδή ή τις παιδικές τροφές.
·        Να χρησιμοποιούμε την αγοραστική μας δύναμη για να πούμε όχι στα μεταλλαγμένα.

Ο άνθρωπος μοιάζει να έχει χάσει τα βασικά δικαιώματά του, να ανασαίνει καθαρό αέρα, να πίνει καθαρό νερό και να τρώει φυσικές αγνές τροφές. Είναι όμως όλα μαύρα; Όχι. Η ποιότητα της εκπαίδευσης στα επισιτιστικά επαγγέλματα ετοιμάζεται να αναβιβαστεί εκ νέου. Η Μυσταγωγία του Φαγητού που βασίζεται στην ιερότητα της διατροφής, είναι αδύνατον να λειτουργήσει δίχως υπομονή, εντιμότητα, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, μεράκι και πνεύμα φιλοξενίας, προθυμία, καθαριότητα, ζήλο και επαγγελματισμό.
Η παραδοσιακή εικόνα που έχουμε για τη Θεά Αφροδίτη, μας συνδέει άμεσα με την πανδαισία της φύσης και της ομορφιάς της ζωής. Αντίστοιχα και η Γαστρονομία μοιάζει με κυρία σε δείπνο υψηλού επιπέδου. Σήμερα η Θεά Αφροδίτη εμφανίζεται διεθνώς μέσω της Eurovision με ζαρτιέρες και σιλικονούχα πρόσθετα μέρη, στη θέση των θηλυκών ώμων φοράει τετράγωνες βάτες, μυτερές εξουσιαστικές μπότες με τακούνι στιλέτο, ενώ τα καλλυντικά (αυτά που σε κάνουν καλύτερο), ολοκληρώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Σήμερα δίχως Αγάπη, η Θέα Αφροδίτη και δίχως Υγεία η Γαστρονομία, μοιάζουν περισσότερο με πόρνες. Η δεύτερη μάλιστα, πιο σοφιστικέ και με εμμονή στις κούφιες λεπτομέρειες και όχι στις σημαντικές, δείχνει να διασκεδάζει τη νέα της θέση στον κόσμο του 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου